23 Травня 2023
Новини

В Україні будуть потяги з жіночими купе

В Україні будуть потяги з жіночими купе
Після широкого суспільного обговорення та петиції в «Укрзалізниці» оголосили, що створять спеціальні жіночі купе.

Про це повідомив керівник з комунікацій та маркетингу пасажирського напрямку «Укрзалізниці» Олександр Шевченко.

Допускатимуть до таких жіночих купе жінок, трансжінок, мам з дітьми до 6 років будь-якої статі. Але «цей діалог ще відкритий», пише Шевченко.

Наразі точно не визначили, на яких маршрутах чекати жіночі купе, але це будуть маршрути далекого сполучення, пасажири яких проводять у дорозі багато часу. Спершу компанія протестує нововведення впродовж декількох місяців та разом з громадою і фахівцями ухвалить рішення, чи робити їх постійною практикою. Критерії — попит та відгуки, каже Шевченко.

Купити квиток до жіночого купе можна буде через застосунок «Укрзалізниці». Цю функцію передбачать в одному з його наступних релізів. Доплачувати за жіноче купе не треба буде. 

«Тут буде правильно нагадати, що у 2010-му "Укрзалізниця" вже запроваджувала таку послугу, але вона не мала попит, адже була доступною виключно в касах», — пише Шевченко.

Нагадаємо, протягом тижнів у соцмережах не стихали обговорення щодо домагань до жінок у потягах та ідеї створення спеціальних жіночих купе. На сайті уряду навіть зареєстрували петицію про створення окремих вагонів для жінок та чоловіків.

До слова, в «Укрзалізниці» розповіли, що добре вивчили світовий досвід та розуміють, що жіночі купе не стануть панацеєю, а лише тимчасовим посилюючим елементом у комплексі рішень, які «лікуватимуть корінь проблеми».

Компанія також відкидає закиди щодо гендерної сегрегації та наголошує, що задача тут і зараз — допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше, допоки будуватиметься системна робота у державі.

«Проблема глибша і потребує системної сексуальної освіти на національному рівні, розмежування понять мужності та агресії у виховному процесі (коли сила не трансформується у вседозволеність), а також реформ судової системи. Але безпека під час воєнного стану — це пріоритет», — пише Шевченко.

В УЗ зазначили, що ключову роль у викоріненні домагань матиме комплекс заходів: тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань.

Наразі всі нові та модернізовані вагони «Укрзалізниці» (близько 15% вагонів у активному використанні) обов’язково оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника. Для провідників є чіткий алгоритм дій у разі сигналу про домагання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: укрзалізниця, потяги, жінки
В тему

Останні матеріали