3 Квітня 2023
Новини

Найголовніші новини 3 квітня 2023 року

Найголовніші новини  3 квітня 2023 року

Триває 404 день широкомасштабної війни росії проти нашої держави й нашого народу.

Протягом доби противник завдав 3 ракетних та 17 авіаційних  ударів, здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів.

Високою залишається ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Завдяки злагодженим діям підрозділів Сил оборони України та героїзму кожного воїна, протягом доби було відбито більш як 45 атак противника. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут, Авдіївка та Мар’їнка.

  • У Східному угрупованні військ ЗСУ заявили, що росія ще «дуже далека» від захоплення Бахмута Донецької області, хоча власник ПВК «Вагнер» Пригожин уже оголосив, що «вагнерівці» захопили будівлю міської адміністрації та встановили там російський прапор.

«Вони здійняли прапор над якимось туалетом. Прикріпили його до невідомо чого, повісили ганчірку та сказали, що взяли місто. Ну гаразд, нехай думають, що взяли».

Навколо будівлі Бахмутської міськради тривають бої, тож росіяни «в юридичному сенсі нічого не захопили».

«Бахмут — український, і вони нічого не захопили і, м'яко кажучи, дуже далекі від цього».

  • Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський також відреагував на фейк Пригожина про «юридичне взяття» Бахмута. Сирський заявив, що такими фейками в рф намагаються прикрити свої провали на фронті.

Командувач наголосив, що постійно працює з підрозділами, які виконують завдання на найгарячіших точках передової, та зустрівся з солдатами і командирами, які зруйнували міф про непереможність «вагнерівців» та російських десантників.

«Ворог слабшає і намагається прикрити свої провали новими й новими фейками про взяття Бахмута. Але правда в тому, що вдала робота ЗСУ спростовує всі старання російських пропагандистів»

Сирський додав, що від того, що роблять українські воїни зараз на передовій, залежить рух вперед всієї армії.

  • Сили оборони Таврійського напрямку зазначають, що російські окупанти відчувають перебої в забезпеченні боєприпасами для штурмів, але продовжують завдавати серйозних авіаційних та артилерійських ударів на напрямку Авдіївка-Мар'їнка на Донеччині.

«Ворог намагається атакувати наші позиції між Авдіївкою та Мар’їнкою. Ці спроби не припиняються. Постійно ворог отримує «на горіхи», але не полишає цих спроб. Слід зазначити, що ворог зазнав досить значних втрат. Якщо брати статистику, наприклад, минулого тижня, і цього тижня навіть, то ворог дещо позбавився можливості атакувати. Немає в них тієї кількості техніки і, як вони самі зазначають, настала в них "дієта" з боєприпасами для штурмів».

Ворог, не маючи успіху на полі бою, активно застосовує авіацію та ствольну і реактивну артилерію, просто стираючи населені пункти з лиця землі.

  • За інформацією Генерального штабу ЗСУ, у Скадовському районі Херсонської області, російська окупаційна так звана влада розпочала складання списків осіб із числа місцевих жителів, які погоджуються на «евакуацію» до Криму або на територію рф. Відомо, що «евакуація» поки що проводитиметься на добровільній основі, у першу чергу вивозитимуть жінок та дітей.
  • Авіація сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий розвідувальний БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження живої сили противника.

 

Станом на ранок 3 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 175 160 (+610) осіб,
  • танків - 3 619 (+1),
  • бойових броньованих машин – 6 993 (+7),
  • артилерійських систем – 2 694 (+7),
  • РСЗВ – 527,
  • засобів ППО – 280 (+1),
  • літаків – 306,
  • гелікоптерів – 291,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 262 (+13),
  • крилатих ракет – 911,
  • кораблів/катерів – 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5 553 (+16),
  • спеціальної техніки – 298 (+2).

 

  • Закінчення першого місяця весни принесло чітке розуміння того, що так званий російський «зимовий наступ» за фактом виявився не більше, ніж акцією пропаганди. Усе, що зміг зробити путінський режим – це послати ще більше людей в Україну на вірну смерть.

Березень став рекордним за втратами живої сили для рф за весь період повномасштабної війни – українські захисники ліквідували за місяць 24 100 знищених російських окупантів.  

Значними були і втрати техніки. Наприклад, у березні ЗСУ знищили 221 танк. При цьому, а словами Мєдвєдєва, росія цього року планує виготовити 1500 танків (125 на місяць!).

Також у березні був зафіксований один із найвищих показників втрати ППО росіянами – знищено 32 системи.

Також українські захисники за березень збили 193 БПЛА, 6 літаків, 3 вертольоти, знищили 66 одиниць спецтехніки, 290 артсистем, 48 РСЗВ тощо.  

Якщо ж говорити загалом про підсумки так званого «великого» зимового наступу росіян, то з 12.2022 до 03.2023 російські окупаційні війська втратили в Україні понад 84,5 тис. людей, 701 танк, 1104 ББМ, 779 одиниць ствольної артилерії та 132 РСЗВ, 69 одиниць ППО тощо.

При цьому Бахмут, Вугледар, Мар’їнка, Авдіївка, Оріхів, Лиман, Куп’янськ і далі перебувають під контролем українських військ.

  • У звіті британського Королівського інституту оборонних досліджень, ідеться про те, що росія підготувала лише одну воєнну операцію під час вторгнення в Україну — знищення української протиповітряної оборони, радіолокаційних станцій та аеродромів. Увесь інший план покладався на успіх невоєнних операцій - і саме це стало причиною того, що всі західні прогнози про швидке падіння України не справдилися.

Спочатку у Кремлі розглядали вторгнення лише як військову демонстрацію. Там не готувалися до тривалих повноцінних бойових дій. росія розраховувала повторити успіх анексії Криму, під час якої російські війська не зустріли серйозного військового опору з боку українців.

У перші дні війни окупанти намагалися не вступати в бої, натомість обходили, сковували та ізолювали українські підрозділи. Стратегія рф майже повністю покладалася на успіх невоєнних операцій, але цей план провалився. Це можна вважати однією з основних стратегічних помилок, якої припустився особисто путін.

  • Україна повернула з російського полону ще 12 громадян, зокрема п’ятьох важкопоранених.

Серед визволених — десятеро військових, які потрапили в полон, зокрема, у боях біля Бахмута, Опитного й Оріхово-Василівки Донецької області, поблизу Кремінної й Червонопопівки Луганської області.

Визволені захисники належать до солдатського та сержантського складу ЗСУ. Двоє визволених із полону — цивільні, яких агресор утримував як заручників: із села Липці Харківської області та з Маріуполя Донецької області.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти ще мають час залишити Україну, «або ми їх вб'ємо». Про це глава держави сказав журналістам під час робочої поїздки до Ягідного Чернігівської області.

«Ми не хочемо давати жодної можливості терористам з росії підготуватися до наших методів і кроків деокупації. Ми це зробимо (звільнимо територію України), і вони повинні знати, що ми це зробимо. Вони ще мають час піти, або ми їх вб'ємо».

Також Володимир Зеленський відвідав підвал у селі Ягідне на Чернігівщині, де окупанти катували місцевих жителів, і побажав путіну провести решту свого життя в таких самих умовах.

«Хочу подякувати місцевим людям. Вони пройшли катування і шлях героїв. Від дітей до літніх людей. Дякую їм за те, що вижили, змогли дочекатися наших воїнів і розповісти всьому світу про трагедію, яку росіяни разом із їхнім керівництвом принесли на нашу землю».

  • Разом із Володимиром Зеленським село Ягідне відвідали генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич і віцеканцлер Німеччини Роберт Габек, що перебувають із візитом в Україні.
  • «Укренерго» не застосовує відключення споживачів у жодній області попри вище споживання, імпорт електроенергії відсутній.

Виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання, в енергосистемі зберігається достатній резерв потужності.

Водночас «Укренерго» закликає розумно споживати електроенергію: не вмикати одночасно багато потужних приладів, за можливості розподіляти їхнє використання упродовж доби. Такі заходи дозволять зменшити навантаження на енергосистему.

  • До держбюджету України 3 квітня надійшов перший транш у розмірі 2,7 млрд доларів США від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

«Сьогодні Україна отримала перший транш за новою програмою від МВФ. Завдяки наданим коштам ми спроможні й надалі зберігати економічну стабільність в Україні, а також забезпечувати пріоритетні видатки державного бюджету», — прокоментував міністр фінансів Сергій Марченко.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Тіньова економіка росії, на яку до війни, за різними оцінками припадало до третини національного ВВП, пережила небачений за 10 років шок.

Кількість зайнятих у неформальному секторі, куди належать усі, хто працює в сіру, а також ІП та їхні співробітники, за підсумками минулого року скоротилося на 1,2 млн осіб.

У перерахунку на робочу силу розмір неформальної економіки, яка в окремих регіонах забезпечує до половини всіх робочих місць, зменшився до мінімуму з 2011 року.

За словами експертів, перша причина такого падіння – це мобілізація,, через яку 300 тисяч росіян, переважно з бідних регіонів, були кинуті на фронт в Україну. Друга причина – це падіння реальних наявних доходів населення.

На фоні зростання невизначеності в період кризи працівники віддають перевагу офіційній зайнятості із соціальним пакетом — і це теж скорочує кількість працівників неформального сектора.

  • путін підписав указ щодо створення державного фонду підтримки учасників так званої «спецоперації».

При цьому головою цього фонду призначено Ганну Цивільову, і все, що росіянам треба знати, - це те, що це племінниця путіна. Так що путінське оточення створило ще одне чудове джерело розпилу державних коштів під надійним контролем своєї людини.

  • Російські силовики вилучають у високопосадовців та керівників великих держпідприємств закордонні паспорти. Робиться це «через параною з приводу можливих витоків та дезертирства».

Як пише Financial Times, посилення пресингу відображає те, з якою глибокою підозрою ставляться у Кремлі та ФСБ до лояльності представників російської еліти, багато з яких у приватному порядку виступають проти війни в Україні та незадоволені тим, який вплив вона робить на їхній спосіб життя.

  • Учора в Петербурзі був ліквідований російський пропагандист, колаборант і так званий «воєнкор» Владлен Татарський. Бомба вибухнула в приміщенні, де він проводив зустріч зі своїми шанувальниками.

Аналітики Інституту вивчення війни зазначають, що російські посадовці й пропагандисти тут же поспішили звинуватити Україну у вбивстві цього чоловіка, хоча до його ліквідації можуть бути причетні сили всередині рф.

Експерти інституту вважають, що вбивство пропагандиста могло бути попередженням Пригожину, якому належав заклад, де вибухнула бомба.

В ISW також вважають, що російська влада, ймовірно, має намір використати вбивство Татарського, щоб посилити цензуру серед представників російського суспільства, які ставлять під сумнів успіхи рф на війні в Україні.

«Це вбивство поглиблює розкол у середовищі російських військових блогерів, що може зіграти на руку бажанню Кремля зміцнити контроль над інформаційним простором».

З іншого боку, це вбивство чітко вказує, що в росії вже почалися незворотні процеси, де внутрішній тероризм стає інструментом внутрішньої політичної боротьби.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Польща передала Україні декілька перших винищувачів МіГ-29.

Як розповіли в Офісі міжнародної політики президента Польщі, це перша частина літаків, обіцяних Україні.

  • Міноборони Данії уклало угоду з Норвегією про спільну передачу Україні 8000 артилерійських снарядів.

Данія збирає норвезькі 155-мм артилерійські снаряди з сумісними данськими пороховими зарядами, полум'ягасниками та запальними трубками для повних артилерійських пострілів. Після цього вони безоплатно передаються Україні.

  • Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном напередодні спільного візиту до Китаю.

Лідери обговорять питання війни росії проти України, енергетичного сектора та підготовку до візиту в Китай, де вони зустрінуться з китайським лідером Сі Цзіньпіном.

Глава Єврокомісії вже зазначила, що роль Китаю щодо війни в Україні буде важлива для відносин із ЄС.

  • Хорватія планує прийняти на лікування та реабілітацію поранених українських військових.

Наразі в Хорватії діють два спеціалізовані реабілітаційні центри для ветеранів війни за незалежність 1991-1995 років, і планують відкриття ще двох.

  • Німецька збройна компанія Rheinmetall будує в Румунії центр обслуговування західної військової техніки, яка використовується в Україні.

Будівельні роботи зі зведення хабу вже ведуться на околицях міста Сату-Маре, який розташований неподалік кордону з Україною.

Цент обслуговування почне працювати вже цього місяця.

  • ЮНІСЕФ доставив в Україну 35 200 доз комбінованої вакцини проти кору, паротиту та краснухи (КПК). Препарати надано безкоштовно як гуманітарну допомогу
  • Міністри закордонних справ країн НАТО на своїй зустрічі, що розпочнеться 4 квітня, погодять старт розробки багаторічної програми підтримки для України.

Як заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг, зокрема планується обговорення питання переходу ЗСУ від радянського обладнання та озброєння до натовського.

«Наша підтримка розрахована на тривалий період. Тож я очікую, що міністри погодяться почати роботу над розробкою багаторічної програми для України», - сказав Столтенберг.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали