13 Березня 2023
Новини

Найголовніші новини 13 березня 2023 року

Найголовніші новини 13 березня 2023 року

Триває 383-й день повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти нашої держави.

Російський агресор не полишає намірів щодо окупації України. Незважаючи на значні втрати, противник продовжує наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили 102 атаки противника на зазначених напрямках.

  • Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомив, що ситуація довкола Бахмута у Донецькій області складна – окупанти не полишають спроб прорвати оборону і просунутися у центр міста.

Водночас Сирський додав, що у ході жорстких боїв українські воїни завдають окупантам відчутних втрат.

Він підкреслив, що вогнем артилерії, танків та інших вогневих засобів захисники відбивають усі спроби противника захопити місто й оборона фортеці триває.

  • російська федерація продовжує застосовувати тактику терору, здійснює невибіркові обстріли населених пунктів, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.

Протягом доби противник завдав 29 авіаційних та 6 ракетних ударів. Зокрема, по професійно-аграрному ліцею населеного пункту Зноб-Новгородське Сумської області та по школі в Авдіївці на Донеччині.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, окупанти продовжують зазнавати втрат. Так, на території Біловодської районної лікарні тимчасово зайнятої території Луганської області, на лікування привезли 150 найманців так званої ПВК «Вагнер».
  • У тимчасово захопленому росією місті Енергодар, на Запорізькій АЕС, катастрофічно зростає дефіцит фахових працівників, які можуть забезпечити життєдіяльність атомної електростанції. Після того, як на АЕС російські окупанти працевлаштували осіб без відповідної освіти та стажу, у російських представників «Росатому» закінчився термін контракту. Водночас, у підписанні нового чи продовженні діючого контракту їм відмовлено. Також відмовлено у повернені до росії, оскільки працювати на АЕС особливо нікому. Усе це може призвести до непередбачуваних наслідків.
  • Протягом доби авіація Сил оборони України завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

 

Станом на ранок 13 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 159800 (+710) осіб,
  • танків - 3474 (+8),
  • бойових броньованих машин - 6774 (+5),
  • артилерійських систем – 2503 (+16),
  • РСЗВ – 493,
  • засобів ППО ? 259,
  • літаків – 304,
  • гелікоптерів– 289,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2109 (+1),
  • крилатих ракет - 907,
  • кораблів /катерів - 18,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5354 (+6),
  • спеціальної техніки - 251 (+9).

 

  • Британська розвідка вважає, що власник приватної військової компанії «Вагнер» Євгеній Пригожин буде змушений скоротити масштаб або інтенсивність дій своєї ПВК в Україні, якщо заборона на вербування ув'язнених збережеться.

Розвідка зазначає, що останніми тижнями Пригожин, ймовірно, втратив доступ до рекрутингу в російських в'язницях через постійні суперечки з керівництвом Міноборони росії.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) дійшли висновку, що міноборони рф, зокрема міністр Шойгу та начальник російського Генштабу генерал Герасимов, швидше за все, скористалися можливістю навмисно витратити як елітні сили, так і сили "Вагнера" в Бахмуті, щоб послабити Пригожина і підірвати його амбіції щодо більшого впливу в Кремлі.

Також путін і МО РФ можуть використати Пригожина як «цапа-відбувайла» за ціну наступу на Бахмут, коли цей наступ досягне кульмінації.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Переважна більшість українців вважає, що майбутнє України як процвітаючої вільної держави залежить від того, чи вона стане членом ЄС.

Такі результати опитувань оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

«82% респондентів погоджуються, що майбутнє України як процвітаючої вільної країни залежить від того, чи вона стане членом ЄС (повністю погоджуються – 50%). Не погоджуються з цим – 14%».

Такої думки дотримується більшість населення у всіх регіонах нашої держави.

Соціологи наголошують, що російське широкомасштабне вторгнення 2022 року тільки посилило підтримку європейської інтеграції та значною мірою нівелювало регіональні відмінності.

Крім того, дані дослідження вказують, що 64% українців переконані, що треба намагатися звільнити всю територію України, включно з нині окупованим Кримом.

«Більшість респондентів – 64% – вважають, що Україна має намагатися звільнити всю територію включно з Кримом, навіть якщо буде ризик зменшення підтримки Заходу і ризик тривалішої війни. На противагу цьому 24% більше схиляються до варіанту, що в обмін на визволення та захист усіх територій з Донбасом (але без Криму) Україна може утриматися від військових дій в Криму».

  • Перша оцінка Єврокомісії щодо прогресу України у виконанні «кандидатських критеріїв» вступу до ЄС буде представлена у травні, і до того часу влада завершить виконання більшості з них.

За словами віцепрем’єрки з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної, у травні, коли буде засідання General affairs council (Ради ЄС із загальних питань), така оцінка буде представлена.

  • Кабінет Міністрів підтримав законопроект про збільшення видатків держбюджету на 537 мільярдів гривень.

Гроші планують додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони та ще на 19 млрд збільшити резервний фонд. Зокрема йдеться про виділення грошей на виплати військовим, закупівлю військової та спеціальної техніки, обладнання тощо.

  • Національний банк України відзначили нагородою Central Banking Awards як центробанк року.

Засновник премії – британське фінансове видання Central Banking – зазначив, що НБУ нагородили за підготовку всіх систем до роботи в умовах війни й оперативне реагування на виклики воєнного стану в Україні.

У статті, присвяченій українському регулятору, ідеться про те, що Нацбанк готувався до війни відтоді, як росія анексувала Крим і підтримувала сепаратистів на сході країни 2014 року. Співробітники НБУ планували всі непередбачувані обставини, пов'язані з кібербезпекою, валютною підтримкою, банківською стабільністю і безпекою персоналу.

  • Після останнього масованого обстрілу 9 березня ситуацію в енергосистемі України стабілізували, генерація працює із резервом потужності.

Енергетики відновили електропостачання в усіх регіонах, які постраждали внаслідок останнього ворожого удару.

  • Попри ракетні атаки ворога в Україні стартувала посівна – розпочато з ярих культур.

За даними Мінагрополітики, станом на 9 березня прогнозовані площі посіву основних ярих культур під урожай 2023 року на контрольованій Україною території складають 5 700,1 тис. га, що на 206,5 тис. га менше від показника минулого року.

До сівби ярих культур поки приступила одна область – Одеська, при цьому на відповідну дату минулого року в Україні посів ще не розпочинали.

  • Поки путінські пропагандисти продовжують наполягати, що російська так звана «спецоперація» йде за планом, у самій Москві все більше бояться ударів з боку України.

Як пише видання The Insider, влада Москви дала згоду на вирубку лісів в кількох районах столиці рф, щоб розташувати там системи протиповітряної оборони.

Так, зафіксовано військову техніку й вирубку дерев у парку Лосиний острів, на полях Тимірязівської сільгоспакадемії та в охоронній зоні музею-заповідника Коломенське.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У Кремлі заявили, що домовлятися про мир з Україною зараз неможливо. Про це сказав речник російського диктатора Дмітрій Пєсков.

Відповідно, це означає, що росія продовжить воювати, щоб захопити українські землі, продовжить демілітаризацію своєї ж армії на території України.

Як зазначають аналітики, Кремль уже розуміє, що не може виграти війну в Україні, він також не може дозволити собі відступити, оскільки це автоматично означатиме крах путінського режиму. І в цій ситуації все, що може зробити Москва – продовжувати відправляти на вірну смерть в Україну чергові партії своїх громадян.

  • Втрати так званої «другої армії світу», яку ще буквально рік тому так розхвалювали російські пропагандисти, настільки серйозні, що на її відновлення знадобиться дуже багато часу.

На думку секретаря РНБО Олексія Данілова, росії знадобляться десятиріччя для відновлення всього свого військового потенціалу.

Водночас спротив України дає Заходу час для глобального переосмислення і перебудови всієї системи стримування і протидії автократичним режимам.

  • За останні 5 років продажі росії на ринку озброєнь упали на 31%, а частка країни на світовому ринку зброї скоротилася з 22 до 16%.

У доповіді Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI) зазначається, що простежується стійка тенденція: з 2013 до 2017 року частка росії на світовому ринку озброєнь зменшилася на 4%, а з 2018-го по 2022-й — ще на 6%. Загалом за десять років країна втратила 10% ринку.

Аналітики переконані, що експорт російських озброєнь продовжуватиме скорочуватися, оскільки рф віддаватиме пріоритет постачанню своїх збройних сил, а попит з боку інших держав залишиться на низькому рівні через торгові санкції проти росії та зростаючий тиск США і їхніх союзників з вимогою не купувати російське озброєння.

  • рф поступово втрачає своїх партнерів на міжнародному ринку. Індія не порушуватиме західні санкції, купуючи в росії нафту, зокрема, обмеження цін в 60 доларів за барель.

Як пише Bloomberg, урядові органи попросили банки та трейдерів дотримуватися правил. Водночас індійські офіційні особи публічно не заявили, що підтримають санкції та обмеження цін.

Індія провела детальну дискусію зі США та іншими країнами G7 на полях нещодавньої зустрічі країн G20, які, здається, задоволені її угодами.

Індія та Китай стали найбільшими покупцями російської нафти після початку вторгнення росії в Україну більше року тому.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • ЄС на пів року продовжив без змін санкції, запроваджені проти 1473 фізичних осіб та 205 юридичних осіб з росії через агресивну війну проти України.

Наявні обмежувальні заходи передбачають обмеження на поїздки фізичних осіб, заморожування активів та заборону надання коштів або інших економічних ресурсів

  • У Варшаві створили центр підготовки польських парамедиків, які допомагатимуть рятувати життя українським військовим на фронті.

У центрі планують навчати більше груп польських парамедиків, які далі поїдуть на фронт в Україну. Також це буде місце, де українські військові приїжджатимуть до нас на навчання.

У центрі вже пройшов перший курс підготовки, у якому також взяли участь п’ятеро медиків із львівського добровольчого медичного батальйону.

  • Президенти Чехії Петр Павел і Словаччини Зузана Чапутова підтвердили плани здійснити спільний візит в Україну в квітні.

Про це вони заявили під час спільної пресконференції в Братиславі, яка стала першою столицею, яку Павел відвідав як глава Чеської держави.

  • The New York Times повідомляє, що Міжнародний кримінальний суд має намір відкрити дві справи про воєнні злочини, пов'язані з російським вторгненням в Україну: про викрадення українських дітей та про навмисні удари рф по об'єктах цивільної інфраструктури.

МКС буде домагатися видачі ордерів на арешт кількох осіб. Ці справи є першими міжнародними звинуваченнями, висунутими з початку конфлікту. Вони з'явилися після місяців роботи спеціальних слідчих груп.

  • В Україну прямує чергова партія гуманітарної допомоги від Великого Герцогства Люксембург, а саме 8 з 14 броньованих автомобілів швидкої допомоги виробництва британської компанії Venari.

Завдяки броні та посиленню ці машини можуть використовуватися українськими військовими медиками у східних регіонах України, де зараз точаться бойові дії.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, збройні сили україни, володимир зеленський, слуга народу
В тему

Останні матеріали