7 Березня 2023
Новини

В Україні хочуть ввести акциз на солодкі напої

В Україні хочуть ввести акциз на солодкі напої
Акцизний податок на газовані та мінеральні, з додаванням цукру чи інших підсолоджувачів або ароматичних речовин пропонують запровадити нардепи.

Відповідний законопроєкт №9032-1 зареєстрували у Верховній Раді.

Автори проєкту пояснюють пропозицію високими показниками серцево-судинних хвороб та цукрового діабету в Україні, які пов'язують із неправильним харчуванням та споживанням високого рівня вільних цукрів.

«Україна, як і більшість країн світу, потерпає від так званої епідемії неінфекційних хвороб. Ці хвороби щороку забирають сотні тисяч життів українців і є не лише значним тягарем для галузі охорони здоров’я, а й серйозною загрозою соціально-економічному добробуту й національній безпеці держави», — йдеться у пояснювальній записці.

Депутати вказують, що ВООЗ рекомендує оподаткування солодких напоїв як частину комплексного пакета щодо запобігання поширеності неінфекційних захворювань. Близько 50 країн світу вже запровадили такі податки у різних формах.

«Згідно з доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої навіть на 20% призводить до зниження їхнього споживання і сприяє переходу споживачів на більш здорові альтернативи», — йдеться у пояснювальній записці.

Так, у Верховній Раді пропонують запровадити податок із солодких напоїв розміром 0,1 євро (близько 4 грн) за 1 літр напою. Маркуванню акцизною маркою вони підлягати не будуть.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вода
В тему