24 Січня 2023
Новини

У Криму утримують викрадених мешканців Херсонщини та Запоріжжя

У Криму утримують викрадених мешканців Херсонщини та Запоріжжя
У СІЗО в Сімферополі утримують щонайменше 110 викрадених мешканців Херсонської та Запорізької областей.

Про це розповіли представники Кримської правозахисної групи (КПГ) під час представлення огляду про стан прав людини у Криму за 2022 рік.

За даними правозахисників, за 2022 рік окупаційна влада Криму відкрила проти кримчан мінімум 200 адміністративних справ «за дискредитацію російської армії».

Голова КПГ Ольга Скрипник розповіла, що після 24 лютого 2022 року росія використовує Крим не лише як військову базу, але й для утримування українців, викрадених із територій, які росіяни окупували після початку повномасштабного нападу на Україну.

«У березні ми фіксували перші повідомлення про те, що в СІЗО № 1 Сімферополя тримають людей з Херсонської та Запорізької областей, а пізніше ФСБ рф відкрило новий слідчий ізолятор саме для викрадених людей. За нашими даними, цей СІЗО № 2 розрахований на 458 місць», — зазначила Скрипник.

Вона додала, що у другому ізоляторі наприкінці 2022 року окупанти утримували понад 110 людей, більшість із яких — цивільні мешканці окупованих після 24 лютого територій України. Серед затриманих є громадські активісти, волонтери й представники місцевої влади.

«У всіх таких справах, які ми встигли задокументувати, викрадених людей катували: спочатку російські військові після викрадення, а потім — представники ФСБ рф у Криму», — зазначила очільниця КПГ.

За даними правозахисників, окупаційна влада й досі не порушила жодних кримінальних справ щодо деяких викрадених людей, тобто формально рф не визнає, що вони перебувають у СІЗО. Ці люди позбавлені можливості отримати навіть адвоката за призначенням, кажуть у Кримській правозахисній групі.

Також жертви катувань повідомляють, що медичної допомоги їм майже не надають, а посилки від родичів не приймають. КПГ також встановила, що викрадених у Херсонській та Запорізькій областях людей після тимчасового тримання у Криму доправляють на територію рф.

Дослідниця КПГ Ірина Сєдова зауважила, що з 24 лютого російські силовики у Криму суттєво підвищили тиск на людей, які публічно підтримують Україну, а проти журналістів та блогерів продовжують фабрикувати справи. Наразі щонайменше 15 кримських журналістів перебувають за ґратами.

Заступник голови Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін повідомив, що з 2014 року росія провела 16 призовних кампаній і призвала до лав своєї армії не менше 40 000 кримчан.

Водночас влада рф порушила щонайменше 429 кримінальних справ за ухилення від служби у збройних силах росії. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: крим, війна з Росією, херсон, запоріжжя
В тему