9 Грудня 2022
Новини

Україна має зброю, щоб атакувати москву - Forbes

Україна має зброю, щоб атакувати москву - Forbes

Якщо українські безпілотники справді причетні до вибухів на військових аеродромах російських ВПС на відстані понад 500 км від російського кордону, це свідчить про те, що Україна тепер має технологічні засоби, щоб завдати удару по москві, яка знаходиться в 400 км від кордону.

Про це пише видання Forbes, яке цитує генерала австралійської армії у відставці Міка Раяна, - повідомляє УНІАН.

"Це зовсім не означає, що Україна збирається атакувати москву. Насправді є вагомі причини, через які Київ утримується від нападу на москву. Але можливість завдання удару по такому розгалуженому місту викличе кілька безсонних ночей у столиці", - зазначив Раян.

Зазначається, що атака на москву означатиме серйозну ескалацію багатомісячної кампанії глибоких ударів України, яка досі була зосереджена на авіабазах, мостах і матеріально-технічних об’єктах, багато з яких знаходяться на окупованій російськими військами українській території, а більшість інших всередині росії неподалік від кордону.

Разом із тим, пише Forbes, атаки на російську столицю "були б чесною грою". "Зрештою, російські війська бомбили Київ, а також інші українські міста", - пише ввидання.

У москві вистачає потенційних стратегічних цілей. І Україна має кілька способів завдавання ударів. Найпростішим, але найризикованішим є диверсія людьми.

Альтернатива диверсії - удар безпілотників. Атака на військові аеродроми рф, принаймні частково, могла здійснюватися українськими реактивними розвідувальними безпілотниками Ту-141, які залишилися з радянських часів. Українські військово-повітряні сили, імовірно, замінили камери безпілотників на вибухівку та запрограмували їхні інерційні навігаційні системи, щоб запустити їх у землю в Дягілевому та Енгельсі. Скільки Ту-141 і аналогічних Ту-143 залишилося в українських ВПС, невідомо. Але немає жодної технічної причини, чому Київ не міг би націлити їх на москву. Безпілотники можуть працювати на відстані до 620 миль.

І не варто припускати, що російська ППО легко збиватиме безпілотники. Неодноразові українські рейди довели як неадекватність російської протиповітряної оборони, так і здатність українських планувальників знайти шляхи подолання цієї оборони.

"Головна причина, чому українці можуть не вдарити по москві, полягає в тому, що рейди на населені пункти можуть поставити під загрозу мирне населення. Насправді, коли мова заходить про російські рейди на українські міста, їхня суть полягає в тому, що вони вбивають, завдають шкоди, витісняють і залякують мирних жителів", - пише Forbes.

Видання наголошує, що мета росії - тероризувати українське населення, щоб послабити підтримку військових зусиль. Але вже неодноразово доводили, що напади на міста зазвичай посилюють опір цивільного населення, а не зменшують його.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією
В тему