12 Жовтня 2022
Новини

Вибух на Кримському мосту: фсб вважає організатором очільника української розвідки Буданова

Вибух на Кримському мосту: фсб вважає організатором очільника української розвідки Буданова
Організатором вибуху на Кримському мосту федеральна служба безпеки росії назвала начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова.

Про це йдеться в заяві спецслужби росії.

Там кажуть, що до вибуху причетні агенти української розвідки. Нібито до операції були залучені 12 людей: четверо громадян України, двоє громадян Грузії, один громадянин Вірменії та п'ятеро громадян росії.

За словами фсб, вибухівку замаскували в рулони з будівельною поліетиленовою плівкою на 22 палетах у 22,7 кг і на початку серпня відправили з Одеського порту до міста Русе в Болгарії. Далі вантаж нібито доправили з Болгарії до порту м. Поті (Грузія), а потім — до Вірменії.

Із 29 вересня до 3 жовтня в Єревані в терміналі «Трансальянс» вантаж нібито розмитнили за правилами Євроазійського економічного простору, замінили документи та відправили його до москви. Після цього вантажівка через Грузію потрапила до Краснодарського краю.

У Краснодарському краї 7 жовтня нібито підмінили документи й завантажили палети з вибухівкою. Звідти вантажівка виїхала до окупованого Криму, а о 6:03 8 жовтня стався вибух під час проходження Кримського мосту.

Як кажуть у фсб, контроль за пересуванням вантажу за всім маршрутом та комунікацію з учасниками здійснював працівник розвідки, який називав себе Іваном Івановичем.

«... який використовував для координації як віртуальний анонімний номер, придбаний в інтернеті, так і зареєстрований на громадянина України, мешканця м. Кременчук Андрійченка Сергія Володимировича, 1988 р. н», — йдеться в заяві російської спецслужби.

У фсб кажуть, що вже затримали п'ятьох громадян росії, трьох громадян України та Вірменії. Ми намагаємось отримати коментар від представників розвідки.

Нагадаємо, вранці 8 жовтня на Кримському мосту, який з'єднує росію та окупований Крим, відбувся вибух, також загорілися цистерни з паливом на залізничній колії. Внаслідок вибуху зруйновні два прольоти дорожнього покриття.

путін звинуватив у підриві мосту українські спецслужби.

Міст через Керченську протоку відкрили у травні 2018 року. У грудні 2019-го росія запустила ним залізничне сполучення, після чого США запровадили додаткові санкції.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україні почали обговорювати ідею знищення цього мосту, адже саме через нього російсько-окупаційні війська перекидають підкріплення своїй армії.

Ще у квітні секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що Збройні сили готові завдати удару по Кримському мосту за першої ж нагоди, однак поки що Україна не має настільки далекобійної зброї.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, крим, фсб
В тему