21 Вересня 2022
Новини

Мобілізація в росії: в указі путіна є засекречний пункт

Мобілізація в росії: в указі путіна є засекречний пункт
Від загального доступу закрили один із пунктів указу президента росії володимира путіна. 

Прессекретар путіна заявив, що він стосується загальної кількості людей, яких планують мобілізувати. Слова пєскова цитують «Медуза» й ТАСС.

Спершу російські ЗМІ повідомили тільки те, що у закритому сьомому пункті указу путіна йдеться про кількість мобілізованих. Це породило припущення, що росія хоче мобілізувати більше людей, ніж оголосив міністр оборони росії сергій шойгу. Та пізніше низка ресурсів із посиланням на пєскова відредагували повідомлення, додавши, що йдеться про ті самі 300 тисяч людей.

Перевірити це не вдасться — пєсков заявив, що кремль не може розкрити неопублікований пункт указу, бо той «для службового користування».

У рф заявили, що призов до 300 тисяч людей не буде одномоментним. Попри це, вже після заяви путіна у соцмережах почали публікувати скриншоти з повідомленнями про повістки, які нібито надходять через державний ресурс «Госуслуги».

російське Мінцифри заперечує, що повістки надсилатимуть через портал «Госуслуги», бо для цього немає законодавчої бази. Поки отримати підтвердження про це не вдається, бо після інформації про повістки сервіс порталу став недоступним.

За даними російських ЗМІ, службове повідомлення про мобілізацію отримали і працівники російського «Сбербанку». А українська розвідка повідомила про припинення роботи Єнакіївського металургійного заводу, що в Донецькій області. За даними ГУР, це пов'язано з нестачею персоналу — бойовики самопроголошеної «ДНР» планують «мобілізувати» від 200 до 500 працівників заводу.

Нагадаємо, президент росії володимир путін оголосив часткову мобілізацію 21 вересня. Він пообіцяв, що мобілізовані отримають такі ж гарантії, як і контрактники. Обіцяють мобілізувати лише тих, хто перебуває в запасі, проходив службу та має військово-облікові спеціальності.

Міністр оборони росії сергій шойгу заявив, що загалом під час часткової мобілізації в росії мають призвати 300 тисяч резервістів. Водночас росія визнає знищення лише менше ніж 6 тисяч своїх солдатів в Україні (за даними Генштабу ЗСУ, ліквідовано понад 55 тисяч окупантів).

Мобілізацію оголосили на тлі заяв окупаційних «адміністрацій» про проведення псевдореферендумів щодо приєднання до росії. А під час своєї промови путін пригрозив використанням ядерної зброї.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, володимир путін
В тему