30 Серпня 2022
Новини

Вибух в Оленівці: в ОГП назвали ймовірну причину

Вибух в Оленівці: в ОГП назвали ймовірну причину
Ймовірно, вибух у колонії в Оленівці Донецької області, де загинули десятки українських полонених, стався через термобаричний боєприпас.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора у відповідь на запит DW.

«А саме — капсула з горючою сумішшю термобаричного вибуху вогнеметів типу ШМЕЛЬ, ШМЕЛЬ-М, РИСЬ», — вказують прокурори.

Такого висновку слідство дійшло за підсумками аналізу наявних у вільному доступі відеозаписів, за участю спеціалістів з питань застосування частин, підрозділів військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту, ідентифікації боєприпасів та застосування інженерних частин та підрозділів.

«Водночас у кримінальному провадженні триває проведення судової комплексної експертизи зброї та слідів і обставин її використання, вибухотехнічної, пожежно-технічної експертиз», — зазначили в Офісі генпрокурора.

Нагадаємо, російські пропагандисти 29 липня заявили, нібито Збройні сили України вдарили по колонії в селищі Оленівка Донецької області, де утримують українських полонених, із реактивних систем залпового вогню HIMARS. 

Ватажок невизнаної окупаційної влади на Донеччині Пушилін заявив, що обстріл міг статися через те, що полонені «почали давати свідчення». У цей час проросійські ресурси почали публікувати кадри з колонії.

В українській розвідці заявили, що вибухи в Оленівці здійснили найманці ПВК «Вагнера» (Ліга) нібито за особистою командою номінального власника Євгена Пригожина. За даними розвідки, організація та здійснення вибуху не узгодили з керівництвом міноборони рф.

Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо обстрілу російськими військами колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де утримували українських полонених, зокрема бійців «Азову».

Уповноважений із прав людини Лубінець 30 липня заявляв, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих в Оленівській колонії.

Йдеться про направлення відповідного запиту щодо повернення тіл загиблих на підконтрольну українській владі територію, щоб родичі могли їх отримати. Наразі в України немає підтверджених списків загиблих і поранених у колонії, хоча такі «дані» циркулювали у соцмережах.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, донецьк, полон
В тему