1 Серпня 2022
Новини

В Україні вже не можна купити антибіотики без рецепта

В Україні вже не можна купити антибіотики без рецепта
В аптеках України з 1 серпня антибіотики продаватимуть за електронним рецептом. 

Про це повідомляє Helsi. Це має розв'язати проблему неконтрольованого відпускання та нераціонального вживання рецептурних препаратів.

Рецепт видаватимуть на діючу речовину, а людина зможе обрати торгове найменування за власним бажанням. Після приймання лікар обов'язково має надати інформаційну пам'ятку, завірену власною печаткою та підписом.

Аби отримати рецепт, необхідно виконати такі кроки:

  • пацієнт приходить до лікаря на огляд;
  • лікар виписує рецепт та дає інформаційну довідку;
  • рецепт з'явиться у додатку Helsi;
  • протягом 30 днів можна буде купувати антибіотики в аптеці за цим рецептом.

Забронювати ліки можна через додаток Helsi у розділі «Ліки онлайн». У районах проведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях аптеки зможуть і далі відпускати пацієнтам антибіотики без рецепта лікаря.

Антибіотики — це ліки, що мають убивати бактерії, які є збудниками тієї чи іншої хвороби. Однак люди, які не розуміють різниці між препаратами та їхньою дією, часто намагаються лікувати за допомогою антибіотиків безліч хвороб — від нежитю до вірусних гепатитів. Проте на віруси антибіотики не діють узагалі.

Неправильне використання антибіотиків може спричинити антибіотикорезистентність: у людей, які зловживають ліками, серед добре відомих нам бактерій виникають штами (різновиди), нечутливі до антибіотиків, якими їх успішно лікували раніше. Іноді це означає, що на них не діють жодні з відомих антибіотиків.

Проблема неправильного застосування антибіотиків набула особливих масштабів під час пандемії коронавірусу. У 2020 році в МОЗ заявляли, що споживання антибіотиків зросло у 3,5 раза, якщо порівняти з аналогічним періодом 2019-го року.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко наголосив, що це рішення є одним із кроків у протидії глобальній проблемі антибіотикорезистентності, а також дозволить відстежувати дані про призначення та об?єми використання антибіотиків в Україні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, ліки, антибіотики
В тему