16 Липня 2022
Новини

Коли почне діяти ленд-ліз для України: пояснення Білого дому

Коли почне діяти ленд-ліз для України: пояснення Білого дому

В Білому домі прокоментували, яким чином планують використати програму ленд-лізу для України.

Там пояснили, що військова допомога, яка йде Україні зараз, – безоплатна на відміну від ленд-лізу, тому спочатку вичерпують її.

Про це повідомляє  «Голос Америки».

«Наразі ми ставимо в пріоритет безпекову допомогу для України, за яку їм пізніше не потрібно буде повертати кошти», – відповів посадовець Білого дому на запит журналістів.

Як він пояснив, програма ленд-лізу передбачає повернення коштів за отриману техніку, тоді як інші програми, за якими США постачають допомогу Україні, як то USAI (Ініціатива сприяння безпеці в Україні) та програма президентських повноважень, не передбачають повернення коштів.

Нинішні поставки американського озброєння в Україну відбуваються за цими програмами.

Наразі Адміністрація президента США використовує для них кошти, виділені Конгресом Сполучених Штатів – йдеться про пакет на суму в 40 мільярдів доларів, де більша половина – це гроші безпосередньо на зброю.

Як пояснили в Білому домі, ці кошти потрібно витратити до кінця фіскального року в США, який припадає на кінець вересня.

Нагадаємо, Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України 9 травня. Закон про ленд-ліз, серед іншого, розширює повноваження президента США в угодах щодо постачання військової допомоги Україні та фактично дозволяє віддавати в борг або в лізинг військове обладнання за спрощеними процедурами експортного контролю.

Він дозволяє Білому дому надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси та продукцію подвійного призначення за пришвидшеною процедурою, тобто не чекаючи на спеціальне виділення коштів для цього Конгресом США.

Що таке ленд-ліз та як він має допомогти Україні перемогти рф

Ленд-Ліз — програма, завдяки якій США максимально спростили та пришвидшили процедуру надання союзникам озброєння, харчових продуктів, нафти та інші необхідні товарів для боротьби з нацистською Німеччиною.

Саме цю програму під час Другої світової війни вважають одним із переломних моментів, які допомогли перемогти Гітлера.

Прийняли цей закон у березні 1941 року і він діяв до вересня 1945 року. Отримували цю допомогу, зокрема, Велика Британія, країни Британської Співдружності, Франція (Рух опору), Китай, СРСР. В пакет цієї допомоги входили військові кораблі, літаки, важке озброєння тощо.

Ситуацію під час Другої світової війни можна сміливо порівняти із поточною ситуацією в Україні.

«Вони [британці та інші союзники США] просять у нас військове обладнання, літаки, танки, гармати, вантажні кораблі, які дозволять їм боротися за свою свободу і нашу безпеку», — пояснював американському народові необхідність прийняття політики ленд-лізу президент США Франклін Делано Рузвельт у грудні 1940 року.

За час дії ленд-лізу союзники США отримали озброєння на суму $50 млрд за курсом 1941 року (еквівалентно $690 млрд у 2020-му році).

Це не тільки допомогло союзникам у перемозі над нацистами, а і стало величезним поштовхом для американської економіки, яка шаленими темпами будувала танки, артилерію, військові кораблі та торгові судна, щоб на європейському континенті було чим нищити ворога. При чому йдеться не лише про військову промисловість. Імпульс отримали й американські фермери та нафтовики, які постачали продовольство й паливо, які підтримували Британію і союзників протягом усього часу боротьби.

За умовами програми ленд-лізу, союзники мали право користуватися технікою до тих пір, поки вона не була знищена ворогом, або ж до моменту перемоги і повернення її назад до Сполучених Штатів. Щоправда, повернулася до США лише невелика частка із надісланого озброєння. Договори ленд-лізу з європейськими країнами передбачали також погашення поставок не лише грошима (у вигляді довгострокових кредитів США) чи поверненням товарами, алей й «спільними діями, вкладеними у створення лібералізованого міжнародного економічного порядку у повоєнному світі».

Програма ленд-лізу, створена під час Другої світової війни, вважається переломним моментом конфлікту, оскільки вона дозволила США швидко поповнювати запаси союзників без громіздких процедурних бар'єрів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, сша, зброя, війна з Росією
В тему