12 Липня 2022
Новини

В Україні антибіотики видаватимуть лише за електронними рецептами

В Україні антибіотики видаватимуть лише за електронними рецептами
В аптеках України з серпня продаватимуть антибіотики за електронним рецептом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я. Це перший етап у впровадженні е-рецепта для всіх рецептурних препаратів у країні.

Нововведення почне працювати в межах перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоров'я (ЕСОЗ). Якщо ж медичний заклад, до якого ви звертаєтесь, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря без огляду на наявність декларації з сімейним лікарем. Необхідною умовою для отримання рецепта є реєстрація в ЕСОЗ: це можливо зробити, якщо зареєструватись на прийом до лікаря, або ж укласти декларацію з сімейним лікарем.

Придбати антибіотики за рецептом можна буде в будь-якій аптеці. Для цього потрібно показати фармацевту інформаційну довідку від лікаря. Крім того, за рецептом пацієнт зможе самостійно обрати торгову марку препарату, що містить призначену активну речовину.

Перехідний період з електронними рецептами на антибіотики триватиме до кінця року: за цей час медичні заклади та аптеки мають підготуватись до повноцінного переходу на видавання рецептурних ліків лише за е-рецептом. Коли ж антибіотики почнуть випускати вже тільки за е-рецептом — залежить від ситуації в країні.

Зауважимо: до початку повномасштабного вторгнення МОЗ планувало, що вже з квітня 2022 року всі антибіотики видаватимуть лише за е-рецептом, а з 2023 року за е-рецептом продаватимуть і решту лікарських засобів.

Антибіотики — це ліки, що мають вбивати бактерії, які є збудниками тієї чи іншої хвороби. Однак люди, які не розуміють різниці між препаратами та їхньою дією, часто намагаються лікувати за допомогою антибіотиків безліч хвороб — від нежитю до вірусних гепатитів. Тільки от на віруси антибіотики не діють узагалі.

Неправильне використання антибіотиків може викликати антибіотикорезистентність: тобто в людей, які зловживають ліками, серед добре відомих нам бактерій виникають штами (різновиди), нечутливі до антибіотиків, якими їх успішно лікували раніше. Іноді це означає, що на них не діють жодні з відомих антибіотиків.

Проблема неправильного застосування антибіотиків набрала особливих масштабів під час пандемії коронавірусу. У 2020 році в МОЗ заявляли, що споживання антибіотиків зросло у 3,5 раза порівняно з аналогічним періодом 2019-го року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, ліки, антибіотики
В тему

Останні матеріали