4 Липня 2022
Новини

Україна презентувала план відбудови: що треба знати

Україна презентувала план відбудови: що треба знати
У швейцарському місті Лугано протягом 4-5 липня Україна презентує на конференції план відбудови, вартість якого оцінюють у 750 мільярдів доларів.
Про це пише hromadske.

Вартість плану відновлення

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на конференції повідомив, що план відновлення України вже оцінюють у 750 мільярдів доларів. Він зазначив, що основним джерелом фінансування відбудови мають бути конфісковані активи рф та російських олігархів, які за різними оцінками становлять від 300 до 500 млрд доларів.

«Друге джерело відновлення — це гранти й пільгові кредити міжнародних фінансових організацій та країн-партнерів. Треті чи четверті джерела — це інвестиції приватного сектора, а також позабюджетні внески приватних осіб та корпорацій», — додав Шмигаль.

Також прем'єр-міністр України розповів, що план відновлення країни містить 24 томи напрацювань Національної ради відновлення України. 

Про українську платформу з відновлення країни

Шмигаль повідомив, що запропонована українською стороною платформа з відновлення країни «Об'єднані в захисті — об'єднані у відновленні» складатиметься з трьох рівнів. А також вона матиме кілька офісів у країнах-партнерах, але головний офіс буде в Києві, пише «Інтерфакс-Україна».

Так, на першому рівні будуть лідери держав, які визначатимуть стратегічні напрями. На другому рівні перебуватиме спільна координаційна група, яка складатиметься з керівників виконавчої влади й «тих, що ухвалюватимуть рішення» з України, США, ЄС, Великої Британії, Польщі, інших країн-партнерів.

На третьому рівні будуть представлені тематичні групи за галузевими напрямами. За словами прем’єра, таких наразі вже 24. 

Єврокомісія теж запропонувала свою платформу

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала створення платформи ЄС для відбудови України, за допомогою якої у Європейської комісії буде можливість запропонувати свій великий досвід і чинні програми, які поєднують реформи та інвестиції.

Також фон дер Ляєн додала, що вона разом із канцлером Німеччини Олафом Шольцом «у тісній співпраці з міжнародними партнерами» після літа організують міжнародну конференцію високого рівня для залучення «зовнішнього досвіду» у відбудові.

«Ми хочемо зібрати разом блискучі уми та провідних світових експертів у сфері реконструкції», — оголосила президентка Єврокомісії, цитує «Інтерфакс-Україна». 

Про Луганську декларацію

На конференції ухвалять Луганську декларацію, яка є рамкою для довгострокового процесу відновлення України. Про це повідомив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс, пише «Інтерфакс-Україна».

«У конкретних термінах як перший крок ми хочемо розробити рамку для довгострокового процесу відновлення у формі фінального документа — Луганської декларації», — сказав він. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, Україна
В тему