25 Червня 2022
Новини

У Білорусі стоять 1,5 тисячі російських бійців

У Білорусі стоять 1,5 тисячі російських бійців

У війні проти України Білорусь, фактично, стала союзницею росії.

Там і далі перебуває чимала кількість російських військових та озброєння, яке використовується у війні. Про це інформує РБК-Україна.

Саме з території Білорусі російська армія вторглася на Північ України, дійшовши до околиць Києва. Згодом ці війська відзначилися там особливою жорсткістю. А вже після цього вони відступали до Білорусі, коли зазнали поразок в боях за Київ.

Частину цих військових згодом через територію росії перекинули на схід України. Але в Білорусі й далі залишаються російські війська, що створює додаткову напругу в цьому районі.

На території Білорусі є приблизно 1,5 тисячі російських військових. Такі дані озвучив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

"Це повітряний компонент, протиповітряна оборона, підрозділи спеціального призначення та ракетних військ, а також два російські військові об'єкти на території Білорусі", – розповів Вадим Скібіцький.

Є там і чимало техніки. Вона досі використовується для атак на Україну.

"Мова йде про літаки Су-34, Су-30 – ті, які застосовуються в тому числі з території Білорусі проти наших північних районів для запуску ракет "повітря-земля". Залишається один дивізіон ракетного комплексу "Іскандер", який періодично висувають до кордону з Україною. На початку війни саме вони завдавали удари по нашій території. Тобто залишається можливість їхнього застосування проти України. І третє – це компонент протиповітряної оборони. Ще до початку війни були розгорнуті комплекси С-400, заходили С-300", – розповів Вадим Скібіцький.

Водночас росія має можливість доволі швидко перекинути на територію Білорусі свій резерв. Це може зайняти до трьох діб. Відтак знову організувати наступ на Україну з півночі.

"Якщо буде прийняте таке рішення, то по суті резерви є. На сьогодні в бойових діях на нашій території бере участь 105 батальйонних тактичних груп (БТГр). Ми вважаємо, що загальна чисельність, яка може бути зараз негайно застосована – це орієнтовно 150-160 БТГр. Таким чином, так – вони тримають резерв на той випадок, якщо виникне необхідність перекидати його на більш важливі чи загрозливі напрямки бойових дій", – розповів Вадим Скібіцький.

Варто зауважити, росія вже давно намагається втягнути Білорусь у війну проти України. Хоча ні тамтешній самопроголошений президент олександр лукашенко, ні його військові не хочуть воювати. Адже вони побачили, яких втрат зазнає російська армія у війні проти України на власні очі, коли розбиті російські частини відходили від Києва. При цьому в росіян на той час вже був досвід участі в різних війнах. А от в білорусів такого досвіду немає.

Натомість тепер росіяни вирішили використати Білорусь для свого прикриття. російські бомбардувальники вилітають з території росії, після чого входять в повітряний простір Білорусі. Там вони наближаються до українського кордону та завдають ракетних ударів по Україні. При цьому вони й далі залишаються в білоруському повітряному просторі під прикриттям систем ППО. І якби Україна хотіла збити ці літаки, то це був би удар по території Білорусі. А після цього ці ж літаки повертаються на територію росії. Саме так і було завдано масованого ракетного удару по території України в ніч на 25 червня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: білорусь, війна з Росією
В тему
^ Наверх