24 Червня 2022
Новини

З Сєвєродонецька вийшли українські війська

З Сєвєродонецька вийшли українські війська
На Луганщині з Сєвєродонецька, бої за який тривали понад місяць, відійшли українські війська.

Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай, - пише hromadske.

Перед тим Гайдай повідомив, що українські військові відійдуть на більш укріплені позиції. Таке рішення ухвалили, оскільки кількість загиблих на незакріплених територіях може зростати з щодня.

«Не треба розводити "зраду". Ніхто не кидає наших хлопців, ніхто не допустить оточення і просто за течією не пустить ситуацію. Зараз та ситуація, коли бути на розбитих за багато місяців позиціях просто заради того, щоб там бути, немає сенсу», — сказав Гайдай.

Місто Лисичанськ залишається під контролем українських військ, вони своїх позицій не залишають. Проте населений пункт постійно обстрілюють. Голова Сєвєродонецької райдержадміністрації Роман Власенко зазначив, що Лисичанськ та дорогу Бахмут — Лисичанськ штурмують.

Нагадаємо, після невдачі у Київській, Чернігівській та Сумській областях російська війська зосередили основні свої сили на захопленні Донбасу. Станом на 25 травня Гайдай повідомляв, що вже 95% Луганщини окупували росіяни.

російські диверсанти змогли прорватись у Сєвєродонецьк 26 травня. Відтоді у місті тривали вуличні бої. Окупанти обстрілювали Сєвєродонецьк з усіх видів озброєння. Крім того, бої тривали у населених пунктах поблизу міста. Нещодавно росіяни захопили Тошківку та два селища.

20 червня Гайдай заявляв, що бої тривають у промзоні, а ЗСУ контролюють лише територію заводу «Азот». 23 червня повідомляли, що у промзоні міста зруйновано більшість захисних споруд. У бомбосховищах заводу залишаються 568 людей, зокрема 38 дітей. За словами очільника ОВА, люди відмовились від евакуації, коли їм пропонували виїхати.

росіяни кинули всі сили, щоб повністю окупувати Луганщину найближчим часом: бої тривають на всіх напрямках. Гайдай наголошував, що в разі окупації Сєвєродонецька люди, які переховуються в укриттях заводу «Азот», стануть заручниками росіян: вихід буде лише на окуповану частину Луганської області.

Інфраструктура міста знищена вщент, пошкоджені або зруйновані 90% будинків. У Сєвєродонецьку залишаються 7-8 тисяч людей.

Американський Інститут вивчення війни вказував, що для росіян захоплення Сєвєродонецька важливе, бо це дасть змогу заявити про захоплення Луганщини. За це окупанти платять ціну, яка не відповідає будь-якій реальній вигоді після взяття міста. «москва легковажно витрачає бойову міць на взяття міста», — підсумовують аналітики. Водночас росіяни виснажують свої війська, що загалом грає на користь Києва, і Україна може мати шанси для початку результативного контрнаступу.

Крім того, аналітики кажуть, що попри те, що росіяни досягають успіхів у Сєвєродонецьку, вони сповільнюють наступ на інших критично важливих напрямках. В Інститутів прогнозують, що найближчими тижнями наступ росіян на Донбасі зупиниться, а ЗСУ зможуть піти у контрнаступ.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, луганськ, збройні сили україни
В тему