21 Квітня 2022
Новини

З Маріуполя в Запоріжжя прибули евакуаційні автобуси

З Маріуполя в Запоріжжя прибули евакуаційні автобуси
Перші три евакуаційні автобуси, які вивезли людей з Маріуполя, прибули до Запоріжжя.

Про це повідомляє кореспондентка hromadske.

Наразі на місці зустрічі евакуйованих з Маріуполя перебувають десятки людей, журналісти та представники влади. Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко розповідав, що 20 квітня з Маріуполя виїхали 4 автобуси з 80 маріупольцями. Вони ночували в Бердянську і сьогодні доїхали до Василівки, де їх передали до влади України та транспорт продовжив рух до Запоріжжя.

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, яка також зустрічала маріупольців, наголосила, що Україна відкриває гуманітарні коридори, лише коли росія дає гарантії про припинення вогню та проїзду маршрутом на тимчасово непідконтрольні території. В іншому випадку гуманітарні коридори не відкриваються. Якщо ж анонсовані коридори не спрацьовують, це означає, що російська сторона порушила домовленості.

21 квітня має продовжитися евакуація жінок, дітей та літніх людей з Маріуполя. Посадка в автобуси запланована на бульварі Шевченка на кільці біля торговельного центру «Порт-Сіті» о 14:00. 

За словами мера Маріуполя Вадима Бойченка, понад 200 містян сьогодні чекають на евакуацію. «До них хтось підійшов і сказав, що буде, так би мовити, особистий підхід, хто має евакуйовуватися. Спочатку жінки з дітьми, потім жінки без дітей і загалом літні люди. Люди вишикувалися в такій послідовності, але станом на 15:05 автобусів так і немає», — розповів він.

Також було домовлено, що по маршруту автобуси зможуть дозаповнити людьми у Мангуші та на Луначарському колі біля Бердянська і потім вже їхати до Запоріжжя. За словами Бойченка, для цього запросили 22 автобуси, які мали б приїхати о 14 годині, але їх не було.

Місто, яке майже два місяці заблоковане російськими військами, фактично знищене. За попередніми оцінками місцевої влади, у Маріуполі загинули приблизно 20 тисяч цивільних людей. Частину маріупольців примусово вивозять на територію невизнаної «ДНР» або до росії, у них забирають українські документи й відправляють у так звані фільтраційні табори.

Нині на заводі «Азовсталь», який досі штурмували російські війська, залишаються заблокованими українські захисники, серед яких близько 500 поранених, та приблизно тисяча цивільних мешканців міста, зокрема жінки та діти. 20 квітня захисники заявили, що готові евакуюватися за підтримки третьої сторони. Того ж дня президент Владимир Зеленский заявив, що Україна готова обміняти полонених російських військових на людей з Маріуполя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: маріуполь, запоріжжя, війна з Росією
В тему