17 Квітня 2022
Новини

«Чи правильно залізти в чужу країну і бомбити її міста?»: знайшли щоденник російського окупанта

«Чи правильно залізти в чужу країну і бомбити її міста?»: знайшли щоденник російського окупанта
На Київщині в школі села Катюжанка знайшли щоденник російського окупанта, ймовірно, офіцера.
Він писав про те, як під приводом навчань росія вдерлася в Україну, порівнював дії військових із «гітлеризмом» та вихвалявся проведеними допитами. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», у розпорядженні яких опинився щоденник.

Після звільнення Катюжанки у школі, де окупанти влаштували командний пункт, почали знаходити літературу про «Велику вітчизняну війну», радянські енциклопедії, портрети Леніна та розписані дошки зі зверненням окупантів до українських дітей. Також у школі знайшли щоденники солдатів, які детально описували, чим займались на службі. Один зі щоденників опинився у розпорядженні журналістів.

Кому належить щоденник, поки не вдалося встановити. Військовий лише декілька разів згадує своє ім'я — Костянтин. Він написав, що разом з іншими солдатами перетнув український кордон 24 лютого. А 28 лютого вони прибули в Катюжанку.

Робити записи він розпочав 13 березня — через понад 2 тижні після окупації села. Роздуми розпочинає з заголовка: «Їхали на навчання, а потрапили на війну... а чи війна?». Він описує, що потрапив в Україні з міста Смоленськ (росія) через Білорусь. Тоді військовий пише, що не може змиритись, що перебуває на території іншої держави.

«Досі не змирився з тим, що я перебуваю в чужій державі, досі не вірю у війну. Досі не знаю, чи правильно все це», — писав окупант.

Навіть дозволяв собі дещо критикувати поведінку командування: «Бісить, що ніхто не говорить правду про втрати, про реальність бойових дій, тільки й чую, що «Справа наша правильна, перемога буде за нами»! Та чи правильна ця справа? Залізти в чужу країну і бомбити її міста?»

За його словами, дії російської армії можуть порівняти з діями нацистського режиму Німеччини:«Хотіли бліцкриг, а в результаті… сіли на п'яту точку. Є відчуття, що історія назве наші дії другим гітлеризмом і влаштує черговий «нюрнберг», я вихляти не стану, винний, був, воював, шкодую!»

Крім того, військовий вихвалявся, як проводив допити: «Спільними зусиллями вашого покірного слуги та співробітника були допитані особи у складі 12 осіб, усі — нацисти». Каже, що був безжальним і «розпинав їх перехресними, індивідуальними та нічними допитами».

Також він допитував священника. За його словами, він не був із ним м'яким: «Суворість та професіоналізм мною були виявлені із суто самовіддачею, що викликало захоплення спеців з ФСБ». Ще окупант скаржився, що його не беруть у «бій», бо його голову треба берегти.

російський військовий писав, що мріє стати суддею та розмірковував про проблеми у судовій системі та як її реформувати. Останній запис зробив 19 березня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: київ, війна з Росією
В тему