22 Лютого 2022
Новини

Чи є ліки від коронавірусу?

Чи є ліки від коронавірусу?

На щастя, більшість людей, які захворіли на Covid-19 зможуть одужати вдома. У тих, хто отримав щеплення, шанси швидко і легко подолати захворювання зростають в рази. Проте, багатьох цікавить чи є уже ліки проти Covid-19 і інформаційний портал Гарвардської медичної школи лаконічно й вичерпно розповідає про нові препарати, доступні вже й в Україні, – паксловід та молнупіравір.

Пероральні противірусні таблетки під назвою паксловід (paxlovid) придатні для лікування легкого та середнього ступеня тяжкості Covid-19 у людей у віці 12 років і старше, які мають підвищений ризик тяжких захворювань. Згідно з результатами дослідження, опублікованих виробником препарату Pfizer, паксловід значно знижує ризик госпіталізації та смерті, пов’язаної з Covid-19 у порівнянні з плацебо. Паксловід – це противірусна терапія інгібітором протеази, що складається з препарату під назвою нірматрелвір і препарату проти ВІЛ ритонавіру. Нірматрелвір був розроблений Pfizer та перешкоджає здатності коронавірусу до реплікації. Ритонавір уповільнює розщеплення нірматрелвіру, що призводить до підвищення рівня останнього в крові та продовжує його противірусну дію. Результати лабораторних досліджень, також оголошені в пресрелізі Pfizer, свідчать, що паксловід ефективний проти варіанту Омікрон. 

Молнупіравір, пероральний противірусний препарат виробництва Merck також рекомендований для лікування легкого та середнього ступеня тяжкості Covid-19 у людей, які мають підвищений ризик тяжкого перебігу захворювання. У листопаді 2021 року компанія Merck оприлюднила результати дослідження, які показали, що в порівнянні з плацебо молнупіравір знижував ризик госпіталізації та смерті на 30% у людей з легкою або середньою тяжкістю Covid-19. Противірусний препарат продемонстрував ефективність проти кількох варіантів Covid-19, включаючи варіант Дельта, вчені також досліджують його ефективність проти варіанту Омікрон. Молнупіравір був розроблений компанією Merck and Ridgeback Biotherapeutics. Він працює, перешкоджаючи здатності вірусу Covid-19 до реплікації.

Поява цих препаратів – важливий крок до подолання епідемії й порятунку тисяч життів, проте варто пам'ятати, що паксловід та молнупіравір аж ніяк не захищають від зараження і не заміняють вакцинацію. Саме вакцина проти Covid-19, включаючи бустери, залишається головним захистом від вірусної загрози.

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Волинська фундація” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Анна Данильчук, ГО “Волинська фундація”

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Надзвичайні події, Україна
В тему