9 Лютого 2022
Новини

Факти й міфи про Омікрон

Факти й міфи про Омікрон

Зовсім нещодавно слово “Омікрон” було геть чужим в українському словнику. Та менш ніж за пів року, з листопада 2021, коли штам коронавірусу виявлений у ПАР отримав таку назву, навіть наймолодші школярі візьмуться пояснити Вам що таке “Омікрон” і чи варто його остерігатися. Забігаючи наперед скажемо – варто, а регіональний офіс Всесвітньої організації охорони здоров'я у Європі пояснює чому варто бути обережними й максимально старанно запобігати зараженню і поширенню Омікрону.

Поява нового штаму коронавірусу Омікрон відразу породила низку міфів, один з яких – Омікрон викликає легку форму захворювання. Насправді ж, хоча цей штам виглядає менш загрозливим, ніж варіант Дельта, його аж ніяк не слід розглядати як легкий. Статистичні дані низки країн продемонстрували, що ступінь тяжкості інфекції Омікрон у їхніх популяціях була нижчою у порівнянні з Дельтою. Однак такі результати здебільшого спостерігалися в країнах з високим рівнем вакцинації в регіоні. Порівняно нижчий рівень госпіталізації та смертності на цей момент значною мірою пояснюється вакцинацією, особливо вразливих груп населення. Без вакцини набагато більше людей, ймовірно, опинилися б у лікарнях. 

Ще один поширений міф – вакцини не діють проти Омікрону. Проте, міжнародний досвід демонструє зворотне. Вакцинація стимулює імунну відповідь організму на вірус, що не тільки захищає нас від наявних на цей час варіантів, включаючи Омікрон, але також, ймовірно, захистить нас від важких захворювань через майбутні мутації Covid-19. Ефективність вакцин проти Covid-19, як і багатьох інших щеплень, наприклад, проти грипу, з часом зменшується. Тому сьогодні ми маємо можливість отримати бустерну дозу вакцини, що значно підвищить наш захист від важкого перебігу хвороби викликаної штамом Омікрон та інших варіантів Covid-19. Ця порада особливо важлива для вразливих категорій людей. Станом на 7 лютого 2022 року 5691 волинянин отримали бустерну дозу вакцини проти Covid-19.

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “Волинська фундація” і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Анна Данильчук, ГО “Волинська фундація”

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Україна
В тему