13 Листопада 2021
Новини

Овочі дешевшати не будуть

Овочі дешевшати  не будуть

В Україні у листопаді 2021 подорожчали усі овочі з «борщового набору», за виключенням лише картоплі. При цьому вартість овочів вже не знижуватиметься через сезонні фактори, кажуть експерти.

У результаті середня ціна капусти сягнула 6,44 грн/кг, моркви – 8,62 грн/кг, цибулі – 10,31 грн/кг, а буряків – 9,67 грн/кг. Подорожчання цих продуктів становило 9-14%.

Картопля при цьому впала в ціні на 20% до 6,3 грн/кг. Про це свідчать дані аналітиків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

"Скоріш за все. Це початок поступово сезонного зростання цін", – пояснили аграрні аналітики. Тобто дешевшим "борщовий набір" цього року вже не стане.

Буряк при цьому дорожчає сильніше, ніж зазвичай у цю пору року. Ціни на цей овоч уже побили 5-річний рекорд, незважаючи на непоганий урожай.

Розраховують продати свій товар за вищими цінами

Головною причиною подорожчання, за даними AgroTimes, стало бажання фермерів "притримати" продукцію. Виробники розраховують продати свій товар пізніше, за вищими цінами.

"Активні продажі практично відсутні й ринок перебуває у стагнації. Але українські виробники не збираються переглядати відпускні ціни у бік зниження, воліючи утримуватися від продажів", – підтверджують експерти EastFruit.

Картопля наразі дешевшає, бо фермери поспішають розпродати товар низької якості (такий овоч не зберігається довго). Крім того, не у всіх виробників є спеціальні місця для зберігання, а на полях картопля почне псуватися через заморозки.

Як вважає директор насіннєвої компанії "Агріко Україна" Микола Гордійчук, ціни на картоплю можуть піти вгору вже найближчими тижнями. Подорожчання розпочнеться тоді, коли фермери розпродадуть увесь "неліквід".

А поки що картопля коштує на 15-20% дешевше, ніж за аналогічний період 2020 року. Експерти не виключають, що частина картоплі з України цього сезону може надходити і на ринок Росії за посередництва трейдерів із сусідньої Білорусі.

Дорожчають не лише овочі

Сезонне зникнення з полиць фруктів та ягід привернула увагу покупців до мандарин. Їхня середня ціна за два тижні зросла на 10%, до 52,34 грн/кг. "Початок сезону в комбінації з підвищеним попитом і спричинило таке зростання ціни", – пояснили в УКАБ.

Також останніми тижнями в країні помітно подорожчав мед. За півлітра продукту у середньому доводиться платити 100 грн.

Мед зростає в ціні через підвищення попиту закордонних покупців, крім того через інфляцію зростають витрати виробників. Тож економісти стверджують: нинішні ціни на мед – це ще не межа.

Загальне подорожчання товарів в Україні порівняно з жовтнем-2020 становило 10,9%. Причому подорожчало все, крім фруктів (вони стали дешевшими на 3,9%), а також одягу та взуття (подешевшали на 4,9%).

Загалом базовий набір продуктів обходиться українцям дорожче, ніж жителям сусідніх країн. Але річ навіть не в ціні, а в низьких зарплатах.

За продуктовий кошик мешканці нашої країни мають заплатити $14,64 (384 грн), або 116% середнього денного заробітку. Для порівняння, у Росії аналогічний набір продуктів обійдеться на $3 (78 грн) дорожче, але це становитиме 50% від денної зарплати. У Польщі цей показник ще нижчий за – лише 27%, або $13,65 (358 грн).

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, економіка, ціни, продукти
В тему