10 Вересня 2021
Новини

В Україні заборонили сексизм у рекламі: які штрафи передбачили

В Україні заборонили сексизм у рекламі: які штрафи передбачили

ВРУ в цілому ухвалила законопроект, який забороняє сексизм і запроваджує відповідальність за його порушення.

"За" те, аби в рекламі не використовували твердження і зображення про перевагу однієї статі над іншою, стереотипи про роль чоловіка й жінки, проголосували 307 нардепів, - пише УНІАН.

У рекламі забороняється:

  • вміщувати твердження або зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншу перевагу однієї статі над іншою, або про стереотипність ролі чоловіка та жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини;
  • принижувати гідність людини за ознакою статі;
  • демонструвати насильство за ознакою статі;
  • містити зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкту з метою привернення уваги споживача, або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не мають прямого відношення до рекламованого продукту чи способу його споживання.

За порушення закону рекламодавець має сплатити штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати - 60 тис грн. Також передбачали покарання за повторне порушення закону, але у документі до 2-го читання цей пункт прибрали.

Якщо вартість реклами не вдається встановити, то рекламодавця можуть оштрафувати до 1 700 грн. Публічне спростування дискримінаційної реклами може відбуватися добровільно або за рішенням суду.

Крім того, законопроектом передбачено, що у разі порушення вимог до реклами послуг із працевлаштування рекламодавець сплачує до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття штраф у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Закон набуде чинності через три місяці після його опублікування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вру, Україна, закон
В тему