15 Серпня 2021
Новини

15 серпня 2021: чому сьогодні варто спостерігати за погодою

15 серпня 2021: чому сьогодні варто спостерігати за погодою

В Україні 15 серпня вшановують пам'ять святого Стефана - першого християнського мученика, що походив із єврейської діаспори. У народі святий Стефан вважається покровителем коней, тому йому моляться за здоров'я і захист цих тварин.

Іменини 15 серпня святкує Степан.

Історія свята

За переказами, святий Стефан разом з шістьма одновірцями був обраний апостолами в диякони для підтримки порядку і справедливості під час "щоденного служіння". Однак діяльність Стефана обмежувалася покладеним на нього служінням: він подібно апостолам проповідував в Єрусалимі слово Боже. Одного разу представники синагоги вступили з ним у суперечку з приводу однієї з промов (в ній проповідник заявив про те, що "Всевишній не в рукотворних храмах живе", і ці слова були розцінені як богохульство) і викликали його на суд.

Достеменно невідомо, чим закінчилася суперечка: чи був Стефану винесений смертний вирок або ж його побив камінням розлючений натовп. У будь-якому випадку, зрозуміло, що святий загинув мученицькою смертю. Під час екзекуції Стефан просив Ісуса прийняти його дух, а також молився про своїх убивць.

415 року мощі святого були знайдені і урочисто перенесені до Єрусалиму архієпископом Іоанном. Від того часу від мощей почали відбуватися зцілення. Трохи згодом мощі святого первомученика Стефана були перевезені з Єрусалиму до Константинополя і покладені в церкві на честь святого диякона Лаврентія, а після створення храму на честь первомученика Стефана перенесені туди.

Народні традиції і прикмети

На Русі святого Стефана (Степана) прозвали Сінником, оскільки в цей час закінчуються сінокісні роботи. Останній етап - покіс трави, що відросла на вже скошених луках. Також цього дня було заведено всією сім'єю збирати квіти і трави, з яких плели так званий Степанов вінок. Його приносили до хати і вішали на покуті; коли в будинку хтось захворів, господиня відривала від вінка пучок "могутніх трав" і заварювала їх, щоб відігнати недуги. Сила вінка зберігалася до наступної весни - до Іларіонова дня.

На Степана особливо улещували коней, поїли їх "через срібло". Для цього кидали в воду дрібну срібну монету, а потім поїли тварину з шапки, куди теж клали грошики. Після монету діставали з шапки і таємно від усіх ховали в стайні під яслами - до наступного року. Вважалося, що від цього коня стають поступливими і перестають боятися нечистої сили. А монета, яку використовували в обряді, часто переходила від батька до сина.

Прикмети 15 серпня

  • Люди вірили, якою погода буде на Степана, то таким буде і вересень.
  • Жаби голосно квакають – чекайте на зливу.
  • Місяць 15 серпня з-за хмар світить – наступного дня буде вітряно.

Що заборонено робити 15 серпня

  • Не можна починати справи, пов'язані зі здоров'ям, чи то лікування або обстеження.
  • Не можна лаятися, сваритися і сумувати.
  • Не варто займатися важливими справами і навіть просто будувати плани.
  • Наші предки вірили, що у цей день не слід було виходити на поле, аби не накликати на себе біду.
  • Не варто сьогодні вирішувати проблеми, які стосуються фінансів.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, традиції, прикмети, який сьогодні день, яке сьогодні свято, день ангела
В тему