28 Травня 2020
Новини

Чим корисний сир та чи можна їсти його кожен день?

Чим корисний сир та чи можна їсти його кожен день?

Чим корисне щоденне вживання сиру? Які поживні мікроелементи містяться в сирних делікатесах? Де купувати якісний і натуральний сир?

Сир — цільний продукт, який не завдає шкоди здоров’ю, якщо виготовлений з дотриманням усіх виробничих технологій. Не менш важливо навчитись культури правильного споживання корисних сирних делікатесів і їх вибору на просторих полицях супермаркетів чи спеціалізованих магазинів.

Чим корисний для людського організму сир?

Тверді сирні сорти, а також напівтвердий сир, — відмінне джерело кальцію, жиру й природних білків. Він також містить велику кількість вітамінів A і B12, корисних мікроелементів, включаючи цинк, фосфор і рибофлавін.

Сир, приготований з молока свійських тварин, які на 100% вигодовані травою, має найвищий вміст поживних речовин серед натуральних продуктів, а також містить корисні омега-3 жирні кислоти.

Згідно з деякими іноземними дослідженнями, натуральний сир і якісні молочні продукти захищають зуби від появи карієсу.

Кон'юговані лінолева кислота

Сирні делікатеси з високим вмістом жиру, наприклад, сир Іберіко, містять трохи кон'югованої лінолевої кислоти. Як йдеться в дослідженнях, цей фермент допомагає запобігти ожирінню, зупинити запальні процеси в організмі й зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Чи можна їсти сир кожен день?

На жаль, існує категорія людей, для яких сирні делікатеси можуть нести реальну загрозу життю. Сир містить лактозу — молочний цукор, який не може перетравити організм людей з вродженою чи набутою непереносністю лактози, тому що в ньому відсутній фермент, який і відповідає за розщеплення молочного цукру.

У такому разі значна кількість лактози може стати причиною появи проблем з травленням, включаючи надмірне здуття живота й газоутворення.

На щастя, деякі сирні делікатеси, наприклад, Грана Падано, містять малий відсоток молочного цукру. До речі, ціна Грана Падано досить доступна, особливо якщо купувати цей продукт у спеціалізованому сирному магазині.

Що не менш важливо, деякі люди страждають від алергії на казеїн, один з основних білків, які містяться у тваринному молоці. У такому випадку варто купувати окремі продукти, які не містять лактози й казеїну.

Окрім того, що сирні делікатеси містять чимало корисних речовин, вони також вміщують натрій, який може стати причиною переїдання й викликати проблеми зі здоров’ям у людей з підвищеним кров’яним тиском. Сир також не містить клітковини, необхідної для нормалізації процесу травлення, тому надмірне споживання пастеризованих молочних продуктів може викликати закреп.

Отож обирайте натуральні й корисні сирні делікатеси й смакуйте на здоров’я, та старайтесь не переїдати й не замінювати сиром повноцінний обід чи вечерю!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, продукти
В тему