18 Травня 2021
Новини

Із 20 травня Луцьк може лишитися без гарячої води

Із 20 травня Луцьк може лишитися без гарячої води

Навіть якщо гаряче водопостачання вдасться відновити, то вже з липня послуга стане дорожчою на 25%

Із 20 травня фактично всі підприємства в Україні, які забезпечують населення теплом і гарячою водою, мають запрацювати за новою системою. Але як зробити цей перехід безболісним – наразі невідомо. У чому проблема та як її вирішити, розповів для нашого видання директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський.

 

Дотепер держава була гарантом

До 20 травня в Україні діяло так зване ПСО – Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу. Це положення слугувало своєрідним гарантом того, що НАК «Нафтогаз України» постачатиме блакитне паливо всім підприємствам, які виробляють тепло й, відповідно, гарячу воду.

Це ж положення дозволяло тепловикам купувати газ на наступний місяць, навіть якщо за попередній місяць є борг до 10%. А ще (і це дуже важливо!) тепловики могли отримати газ на місяць уперед, а заплатити за нього місяцем по тому. Бо саме так – за минулий місяць – споживачі розраховуються за опалення та гарячу воду.

Єдиний мінус від дії загаданого положення полягав у тому, що тепловикам продавався газ дорожче від ринкової ціни (близько 1000 грн націнки за кожні тисячу кубометрів) і купувати паливо можна було тільки в «Нафтогазу».

 

Маєш борг – газу не буде

Утім уряд прийняв рішення з 20 травня перевести тепловиків на ринкові умови роботи. Тобто дозволити купувати газ у будь-якій компанії і за найбільш прийнятною ціною.

Але саме тут і ховаються «підводні рифи». Бо щоб працювати за новими правилами, тепловики повинні спочатку віддати всі борги перед «Нафтогазом». Крім того – мати кошти, аби здійснити передоплату за газ (адже всі споживачі, пам’ятаємо, проводять післяоплату). А ще – для купівлі газу на наступний місяць не мати жодної гривні боргу за попередній місяць, що неможливо втілити через несумлінну оплату споживачами.

– Наразі загальна сума боргу українських тепловиків перед «Нафтогазом» становить 50 мільярдів гривень, із яких 10 мільярдів – це штрафи і пені, які виставляє «Нафтогаз», – пояснює Іван Скорпуський. – Якщо казати про «Луцьктепло», то наш борг становить 350 мільйонів, із яких 55 мільйонів – це, знову ж таки, штрафи і пені за невчасну оплату.

Прикрощів додає й те, що замість розрахуватися з уже існуючими боргами за тепло й гарячу воду, споживачі стали платити ще гірше: опалювальний сезон 2020/2021 підприємство розпочало з боргом населення понад 90 мільйонів гривень, а на початок квітня він виріс ще на 46 мільйонів. Тож якщо споживачі в найкоротші строки не заплатять за отримані послугу, «Луцьктепло» не зможе розрахувати з «Нафтогазом», а відтак перейти на ринкові умови роботи буде просто неможливо.

– Вже зараз ми, виробники тепла, пропонуємо прийняти такі законодавчі зміни, які дозволять наш борг перед «Нафтогазом» реструктуризувати (тобто розбити на частини і виплачувати його поетапно), а паралельно з тим дати нам можливість закупляти газ на паливному ринку, – пояснив Іван Скорупський. – Щоб мати гроші для передоплати, ми вже ведемо домовленості з банками. Та чи дослухаються до нас – невідомо.

 

Ціна виросте на все

У таких умовах невизначеності «Нафтогаз» із 20 травня має припинити подачу газу «Луцьктеплу», а «Луцьктепло», відповідно, не зможе виробляти й подавати містянам гарячу воду.

– Скільки часу люди будуть без гарячої води – невідомо, – відверто сказав Іван Скорупський. – Але навіть якщо вдасться домовитися про постачання газу, то у зв’язку з подорожчанням блакитного палива підприємству все одно доведеться підняти ціну: з 1 липня – на гарячу воду, а з жовтня – на опалення. Гаряча вода в середньому буде дорожчою на 25 відсотків: зараз вона коштує 122 – 124 гривні за кубометр, а з липня буде 151 гривню. Опалення ж зросте в ціні в середньому на 35 відсотків.

До речі, щодо опалення ситуація теж доволі непроста. Адже для того, щоб розпочати опалювальний сезон у жовтні, «Луцьктеплу» вже у вересні треба мати 40 млн грн для здійснення передоплати за газ (населення за нього заплатить аж у листопаді). А щоб забезпечити лучан теплом у листопаді, необхідно вже у жовтні закупити газу на 80 млн грн (містяни за цей газ розрахуються в грудні). Звідки взяти 120 млн грн для погашення цього «касового розриву» – теж наразі невідомо.

– Я б не хотів створювати паніку серед лучан, але якщо зараз споживачі не розрахуються з боргами, то ми не зможемо постачати гарячої води до більшості будинків Луцька, а також до всіх лікарень, дитсадків та інших комунальних закладів міста. Виняток становитимуть лише жителі мікрорайону ЛПЗ (це 5200 споживачів із загальних 41 тисячі), а також госпіталь ветеранів війни. Бо вони обслуговуються котельнями, що використовують не газ, а деревну тріску й пелети.

Підсумовуючи розмову, Іван Скорупський іще раз наполегливо закликає: маєте борг перед ДКП «Луцьктепло» – погасіть його в найкоротші строки. Бо інакше залишимося без гарячої води, а восени – з холодними батареями.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вода, волиньгаз, луцьктепло
В тему