9 Травня 2021
Новини

9 травня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони

9 травня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони

9 травня - 129-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 236 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 26 квітня Юліанського календаря.

Яке свято 9 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються другий з двох Днів пам'яті і примирення, присвячений пам'яті жертв Другої світової війни, Міжнародний День матері, День вуличних музикантів, День Європи, День «Ура».

В Україні - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, у Британії - День захисту дітей, у Румунії - День батька, в Бельгії - Фестиваль котів, у США - День «Відірвіть бирки з матраца», День тістечок з ірисками, День ночівлі, День мускатного вина, День пам'яті втраченої шкарпетки, в Білорусі - День Державного прапора і герба, в Узбекистані - День пам'яті і почестей, у Вірменії - День звільнення Шуші, в Данії - День Гельголандської битви.

Пам'ятні дати 9 травня, річниці та події

У 1502 році Христофор Колумб із невеликою флотилією з чотирьох суден та екіпажем у 150 осіб відплив із Кадіса в свою останню, четверту, подорож до Америки.

У 1832 році 15 вождів індіанців семінолів підписали договір про продаж їхньої землі у Флориді уряду США і відхід індіанців за річку Міссісіпі.

У 1907 році Анна Джарвіс почала кампанію із запровадження свята Дня матері в США / фото ua.depositphotos.com
У 1907 році Анна Джарвіс почала кампанію із запровадження свята Дня матері в США / фото ua.depositphotos.com
У 1907 році американка Анна Джарвіс почала свою національну кампанію із запровадження святкування Дня матері в США.

У 1926 році американський пілот Флойд Беннетт і відомий полярний дослідник Річард Берд у ролі штурмана на тримоторному літаку конструкції Антона Фоккера першими пролетіли над Північним полюсом Землі, витративши на це 15 годин 30 хвилин.

У 1958 році в Сан-Франциско (в цьому місті розгортається дія) відбулася прем'єра фільму Альфреда Хічкока «Запаморочення» з Джеймсом Стюартом і Кім Новак у головних ролях. Це - одна з найкращих робіт режисера, яка регулярно потрапляє в сотню найкращих фільмів у будь-яких опитуваннях кінокритиків і любителів кіно.

У 1967 році легендарного боксера Мохаммеда Алі позбавлено титулу чемпіона світу у важкій вазі серед професіоналів радою WBA (Всесвітньої боксерської асоціації) після висунутого проти нього звинувачення у відмові служити в армії США.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 9 травня вшановує пам'ять праведної Глафіри Амасійської, Діви, а також святителя Стефана, єпископа Великопермського. Інші назви свята - «Глафіра», «Глафірів день», «Степан». Ще святу називали Горошницею - 9 травня вважався ідеальним днем для посадки гороху.

Що сьогодні не можна робити

Не варто чіплятися зайвий раз до чоловіків - вони цього дня схильні до поганого настрою. 9 травня також вважається днем обманів - краще не одружуватися. Також не можна ворожити.

Прикмети на 9 травня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- різко похолоднішало - осінь буде теплою;

- сонце сідає в хмари - весь тиждень йтимуть дощі;

- рясна роса - до багатого врожаю огірків;

- випав сніг - до хорошого врожаю гречки.

Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/9-travnya-2021-yake-sogodni-svyato-chim-den-uviyshov-v-istoriyu-prikmeti-ta-zaboroni-11411149.html

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято, свято
В тему

Останні матеріали