8 Травня 2021
Новини

День пам’яті та примирення: кого в цей день шанує Україна

День пам’яті та примирення: кого в цей день шанує Україна

8-9 травня Україна разом із цивілізованим світом відзначає День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Гаслом цих днів стали слова «1939 – 1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо», а символом вшанування жертв війни є Мак пам’яті.

У ці дні в Україні відзначають подвиг і внесок українського народу в перемогу Антигітлерівської коаліції, увічнюють пам’ять загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій і злочинів проти людяності. Переосмислення подій Другої світової війни змінює акценти її сприйняття. Нині наголос робиться на людському вимірі, а не на геополітиці чи військовій стратегії і тактиці.

«День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією. Найважливішим підсумком війни має бути не культ перемоги, а вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. Наша пам’ять є запобіжником від того, щоб подібні лиха ніколи не повторювалися. Саме тому ми обираємо європейську відповідальну модель пам’ятання під гаслом “Ніколи знову” замість екзальтованої маніпуляції під гаслом “Можем повторить”. Зважаймо, що у державах, де важливе кожне людське життя, де гуманність визнається найвищою цінністю, ідеї про “повторить” не приживаються, адже повага до людської гідності – це свого роду “імунітет” від вірусів дегуманізації», – зазначають в Українському інституті національної пам’яті.

Учені підкреслюють, що жодна країна не має монополії на перемогу над нацизмом. Тим більше, неприпустимо використовувати її для виправдання агресивної політики в сучасних реаліях, як це нині робить Росія. Історія нас учить, що український народ перемагає тоді, коли ми єдині, діємо разом і захищаємо те, що нам дороге. Коли ми разом і відчуваємо, що справедливість на нашому боці і стоїмо за свою землю, тоді ми непереможні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: яке сьогодні свято, свято
В тему