5 Квітня 2021
Новини

Вибори на окрузі №87, податкові рішення та велика приватизація: що в звіті «Слуги Народу» за мунулий тиждень

Вибори на окрузі №87, податкові рішення та велика приватизація: що в звіті «Слуги Народу» за мунулий тиждень

Партія «Слуга Народу» продовжує інформувати українців про важливі рішення та події, які відбулися протягом минулого тижня.

Василь Вірастюк перемагає на довиборах по 87-му окрузі в Івано-Франківській області

  • Ситуація на 87 окрузі стала для нашої команди в деякій мірі дежавю. 

Як і на парламентських виборах у 2019 році ми спостерігаємо ситуацію, коли місцевий феодал за допомогою підкупу, погроз, підтримки олігархів, армії тітушок намагається не допустити перемогти кандидата від «Слуги Народу», за яким – чесне ім’я, хороша репутація і підтримка виборців, які прагнуть змін. 

  • Але, на відміну від 2019 року, цього разу кандидат від «Слуги Народу» не один проти людини, яка вважає себе господарем області. Тепер у нас є велика команда, яка включає в себе партійних активістів, депутатів місцевих рад і народних депутатів. Сьогодні нам є що протиставити будь-кому, хто вважає, ніби старі часи повернулися в українську політику.
  • На 87 окрузі нашими опонентами було застосовано весь арсенал брудних технологій: 
  1. підкуп виборців; 
  2. мінування виборчих дільниць; 
  3. погрози членам комісії з боку Олександра Шевченка, який програв вибори;  
  4. блокування роботи ОВК, зникнення членів комісій;
  5. махінації з бюлетенями, які були встановлені під час перерахунку голосів. На одній з дільниць Олександру Шевченку «домалювали» 100 голосів, що було зафіксовано спостерігачами ОПОРИ в прямому ефірі.  
  • Тому народні депутати від «Слуги Народу» вирушили на Прикарпаття, щоб в рамках Конституції і закону про «Статус народного депутата» вивчити ситуацію на окрузі і захистити вибір людей. 
  • Завдяки злагодженій роботі вдалося:
  1. Відновити роботу ОВК;
  2. Припинити погрози членам комісії;
  3. Видворити з зайнятих приміщень людей спортивної зовнішності з команди Олександра Шевченка, які здійснювали тиск на виборчий процес;
  4. Домогтися перерахунку бюлетенів;
  5. Довести факт маніпуляції при підрахунку голосів на дільницях;
  6. Не допустити заворушень, насильства і викривлення результатів виборів.

  • На 87-му окрузі наша команда показала, що не розучилася перемагати. Ми розуміємо, що на відміну від 2019-го року, сьогодні недостатньо просто бути новим політиком, щоб здолати місцевого феодала. Від нас вимагається злагоджена, системна робота, яку ми продемонстрували на 87 окрузі як під час виборчої кампанії, так і в ході захисту голосів виборців.  

Приватизація

  • Партія «Слуга Народу» підтримує приватизацію державних підприємств, які НЕ МАЮТЬ СТРАТЕГІЧНОГО ЗНАЧЕННЯ.

Старі заводи, які при Радянському Союзі виробляли чайники і паяльники, можуть і повинні бути продані тим, хто вміє створювали робочі місця. 

Це мало бути зроблено уже давно, але усі попередні президенти і уряди бережно охороняли державні підприємства від «капіталістів», щоб ставити на них своїх смотрящих і викачувати звідки кошти, майно, приміщення і земельні ділянки. 

В результаті такого «захисту», за 30 років в країні по суті залишилося не так уже і багато того, що можна запропонувати інвесторам на приватизацію – все або просто розвалюється на очах, або в боргах, розмір яких більший за суму активу. 

  • Партія «Слуга Народу» НЕ ПІДТРИМУЄ приватизацію стратегічних підприємств.

Ми не допустимо того, щоб держава втратила контроль над підприємствами і активами, які мають стратегічний характер, відносяться до об’єктів критичної інфраструктури, оборони, чи мають важливе значення для народу України. Їх статус буде захищено на рівні закону.

Це такі підприємства, як «Укрзалізниця», «Енергоатом», поліграфічний комбінат «Україна», Житомирський бронетанковий завод, Чугуївський авіаремонтний завод, Кіностудія ім. Довженка, центри підготовки спортсменів, заповідники тощо.

  • Мета приватизації - перетворення непродуктивних активів на продуктивні шляхом залучення інвесторів через приватизацію на онлайн-аукціонах.

Наведемо один лише приклад. Приватизоване в 2018 році наукове-виробниче підприємство «Система» у Харкові колись виробляло чорно-білі телевізори «Берізка». Останній був випущено 20 років тому. Після того, як інвестор вклав в нього 250 млн грн, «Система» замість уже нікому непотрібної «Берізки» виробляє зарядні станції для електрокарів на 3 млн євро в місяць. 

  • Наші сусіди по колишньому соцтабору провели приватизацію ще на початку 90-х років минулого століття. Станом на 1990 рік в Польщі було близько 8,5 тисяч державних підприємств, сьогодні їх близько 40.

Можливо саме в цьому криється причина того, що українці виїжджають на заробітки в Польщу? Бо весь постсоціалістичний спадок поляки дозволили приватизувати раніше за нас, тому сьогодні мають сучасні заводи, які приносять країні багатство. 

Податкова амністія

  • Ми підтримуємо проведення податкової амністії, бо це одна з передвиборчих обіцянок Президента Зеленського і партії «Слуга Народу».

Це пункт нашої програми, за який проголосувала абсолютна більшість виборців у 2019 році. 

  • Амністія капіталів буде ДОБРОВІЛЬНОЮ та ОДНОРАЗОВОЮ.

Це означає, що ніхто нікого не буде змушувати декларувати своє майно, чи заощадження. Але така можливість буде одноразовою, щоб ті, хто свідомо уникають сплати податків, не зловживали податковою амністією і не думати, що тепер так буде завжди. 

  • Не підлягатимуть легалізації активи, які були зароблені зі сплатою податків у будь-якій формі. Наприклад, спадок від родичів не потрібно декларувати.

Податкова амністія має три завдання:

  1. Дозволити людям «вийти в білу» і почати жити за законом.

    За 30 років незалежності в людей накопичилися кошти, які були зароблені без сплати податків. Чому так сталося – це інше питання, ми його не задаємо, бо в цьому і вся суть будь-якої амністії. 
    Але ми розуміємо, що не у всіх випадках ухиляння від сплати податків відбувалося з вини людей. Адже багато років ми прожили в країні, де зарплату виплачували в конвертах, де купували і продавали майно за готівку, де договори укладалися на дрібні суми, а основна частина розрахунків йшла в готівковій формі.
    Десь це відбувалося через не бажання платити державі, десь через неадекватну податкову систему. Але що було – те було, а зараз ми пропонуємо усім охочим вийти з тіні і почати жити за законом. Багато українців до цього вже готові, адже фінансова система світу (частиною якої є Україна) рухається до того, що «сірі» кошти не можливо принести в банк і поставити на рахунок, за них неможливо купити майно за кордоном. За правилами Євросоюзу уже зараз неможливо просто так за готівку купити нерухомість, чи автомобіль. Тому «сірі» кошти втрачають свою вартість.

  2. Залучити кошти в економіку України. 

    Багаті країни живуть за принципом «гроші роблять нові гроші». А якщо вони не залучені в економіці і просто лежать під матрацом, то з часом їх «з’їдає» інфляція.  
    Чим більше білих грошей обертається в економіці, тим краще живуть люди. 
    Навіть якщо українці просто віднесуть свої заощадження в банк і поставлять на депозит, вони почнуть отримувати з них відсотки. А інші наші співвітчизники зможуть отримати в банку дешевший кредит і почати власну справу. 
    Таким чином, чим більше білих грошей - тим дешевші кредити, тим більше робочих місць, податків, нових підприємств і т.д..
    За різними підрахунками на руках у людей знаходиться 40-50 млрд доларів. Якщо вдасться хоча би половину цієї суми амністувати і вивести в білу, це буде для нашої економіки як укол адреналіну. 
    Аргентина в результаті податкової амністії вивела з тіні 117 млрд доларів, Індонезія – 360. 

  3. Ще одна мета податкової амністії - отримати податки з активів, за які в бюджет не було сплачено жодної гривні. 

    Податкова амністія – справа не безкоштовна. За легалізацію майна потрібно буде сплатити податок. Він не є надто високим, щоб не відлякати людей, але і не нульовим.
    Таким чином держава отримає хоча б щось з активів, за які в бюджет не було сплачено жодної гривні. А податки – це, знову ж таки, кошти на дороги, допомогу ФОП-ам, доплати пенсіонерам тощо. 

Доплата підприємцям і найманим працівникам через карантин

  • Бізнес і громадяни потребують підтримки під час жорсткого карантину, тим паче, що в багатьох областях він вводиться невперше. Тому Президент Зеленський виступив з ініціативою підтримати підприємців і найманих працівників, виплативши їм по 8 000 гривень допомоги, і закликав місцеву владу долучитися. 
  • Залучати місцеву владу справедливо, адже локдаун нині запроваджують не на загальнодержавному рівні, а на рівні окремих регіонів. 
  • В умовах децентралізації місцева влада має перебирати на себе не лише повноваження та кошти, а й відповідальність за здоров'я і добробут громадян та представників бізнесу, чиї податки наповнюють місцеві бюджети.

ЯК БУДЕ ПРОХОДИТИ ПОДАТКОВА АМНІСТІЯ 

Парламент підтримав за основу законопроект № 5153, згідно якого цього року в Україні можуть провести податкову амністію капіталів. 

З 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року планується провести кампанію з добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб із наданням державних гарантій у частині звільнення декларантів від адміністративної та кримінальної відповідальності за несплату податків і зборів з доходів, що стали джерелом походження активів.

Буде запроваджений певний мінімум, що амністується без подання декларації:

  • активи, що не підлягають включенню до державних реєстрів (наприклад, кошти чи ювелірні вироби), загальною вартістю до 400 тисяч гривень;
  • рухоме/нерухоме майно, яке є в українських реєстрах (наприклад, одна квартира, площа якої не перевищує 120 метрів).

Ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані в межах амністії:

  • 5% загальна ставка;
  • 9% для закордонних активів;
  • 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП.

Не підлягатимуть легалізації активи, які були зароблені зі сплатою податків у будь-якій формі. Наприклад, спадок від родичів не потрібно декларувати.

ВЕРХОВНА РАДА РОЗБЛОКУВАЛА ВЕЛИКУ ПРИВАТИЗАЦІЮ

Парламент підтримав законопроект № 4543 у цілому, яким розблокував велику приватизацію в країні та надав можливість отримати додаткові 9 млрд грн надходжень до державного бюджету.

Окрім того, передбачено декілька запобіжників, що дозволяють контролювати велику приватизацію.

Так, ціну об’єктів великої приватизації затверджує Кабінет міністрів за пропозицією інвестиційного радника. Деякі активи заборонені на рівні чинного закону про приватизацію – наприклад, метрополітен, атомні електростанції, надра тощо – це стратегічні активи. Зокрема, парламент сьогодні підтримав у першому читанні законопроект №4020 про перелік об’єктів, що не підлягають приватизації.

Передбачено п’ять таких переліків:

  • Акціонерні товариства, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути меншою ніж 50% + 1 акція та не підлягає приватизації – 9 об’єктів (наприклад, НАК «Нафтогаз України», «Укрзалізниця»).
  • Господарські товариства та об’єднання, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, становить 100%, державних комерційних та казенних підприємств, що не підлягають приватизації – 74 об’єкти (наприклад, «Енергоатом», поліграфічний комбінат «Україна»).
  • Об’єкти культури та спорту, що не підлягають приватизації – 133 об’єкти (наприклад, кіностудія ім. Довженка, низка музеїв, театрів, заповідників, центри підготовки спортсменів).
  • Державні підприємства, що не підлягають приватизації, але можуть бути перетворені в господарські товариства – 102 об’єкти (наприклад, Житомирський бронетанковий завод, Чугуївський авіаремонтний завод).
  • Об’єкти лісового господарства, що не підлягають приватизації – 341 об’єкт.

ЯК ФОП-ам І НАЙМАНИМ ПРАЦІВНИКА ВИПЛАЧУВАТИМУТЬ «КАРАНТИНУ» ДОПОМОГУ ВІД ЗЕЛЕНСЬКОГО 

Верховна Рада ухвалила президентський законопроект№5300 про фінансову допомогу під час карантинних обмежень. Він передбачає підтримку від Володимира Зеленського для найманих працівників та ФОП-ів в областях із «червоним» рівнем епідемічної небезпеки, діяльність яких підпадає під заборону через карантин. 

Допомога у 2021 році є одноразовою, але ті, хто взимку вже отримував 8 тис. грн, за цим законом також мають право отримати гроші.

За пропозицією депутатів, до категорій отримувачів фінансової допомоги включили працюючих пенсіонерів та пенсіонерів-ФОПів.

Для того, щоб отримати допомогу потрібно:

  1. Подати електронну заяву на my.gov.ua.
  2. Вебпортал автоматично перевірить достовірність інформації
  3. Сума 8 тис. грн зараховується на банківський рахунок.
  4. Додаткову доплату (до 8 000 гривень від Президента Зеленського) має забезпечити місцева влада.

Хто НЕ має права на допомогу:

ФОПи

Зареєстровані менш ніж 3 місяці

Які за рік сплатили ЄСВ менш ніж за 6 місяців

ФОП-и, які одночасно є найманими працівниками

А також наймані працівники

Які отримують зарплату понад 30 тис. грн на місяць

Яким роботодавець не нарахував ЄСВ за квартал

Працюють за сумісництвом

ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА ЖОРСТКУ ЗАЯВУ ЩОДО ЕСКАЛАЦІЇ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ

Верховна Рада прийняла ініційовану «Слугою Народу» заяву стосовно загострення на фронті. За неї проголосувало 308 депутатів.

«Ми чи не вперше з трибуни ВР відкрито заявляємо про наявність не тільки збройної агресії, а й про російсько- український збройний конфлікт. І це юридично коректний та рішучий крок з боку ВР. Правильна юридична кваліфікація війни на Сході означає, що йдеться про міжнародний збройний конфлікт – тобто про війну. В якій є дві сторони – Росія та Україна і яка є результатом збройної агресії Росії проти України», – зазначив з трибуни парламенту голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Ми зафіксували ще раз на політичному рівні, що відбувається саме міжнародний збройний конфлікт, стороною якого є Росія. 

У заяві Верховна Рада закликає світове співтовариство, парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Росії щодо України, продовжити та посилити міжнародний політичний й економічний тиск на Росію з метою припинення агресії, виведення іноземних військ і озброєння з території України, до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, вжити всіх можливих заходів задля розслідування випадків серйозних порушень міжнародного права в ході збройної агресії Росії проти України, в тому числі скоєння збройними формуваннями Росії воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

ВЕРХОВНА РАДА ЗАТВЕРДИЛА НОВИЙ «ПАКУНОК МАЛЮКА». РОЗПОВІДАЄМО ЩО В НЬОГО БУДЕ ВХОДИТИ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №5064, який встановлює, що вартість «пакунку малюка» складатиме 3 прожиткових мінімуми для дітей до 6 років. Сьогодні це приблизно 5760 грн. Самі ж закупівлі будуть проводитися на конкурсній основі через систему Prozorro.

Законопроект забезпечить дві речі: якісну наповненість пакунка і раціональне використання коштів державного бюджету. У роздріб вміст пакунка обійшовся б в середньому на 30% дорожче. 

УКРАЇНА ПЕРШОЮ В СВІТІ ЗАПРОВАДИЛА ЕЛЕКТРОННИЙ ПАСПОРТ ГРОМАДЯНИНА

Верховна Рада прийняла вцілому законопроект №4355 про електронні паспорти. Відтепер на законодавчому рівні закріплюється можливість використання електронних версій внутрішніх та закордонних паспортів у застосунку «Дія».

Таким чином Україна стала першою державою у світі, що узаконила використання е-паспортів.

ВЕРХОВНА РАДА ОФІЦІЙНО ЗАСУДИЛА ЗАВОРУШЕННЯ ПІД ОФІСОМ ПРЕЗИДЕНТА

Парламент ухвалив Постанову про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України.

Народні депутати 237 голосами ухвалили Постанову, яка зобов’язує МВС, СБУ та ДБР забезпечити швидке, повне та неупереджене розслідування й надати юридичну оцінку подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента.

Зокрема, ці відомства мають з’ясувати причетність до організації безладів представників політичних партій та пов’язаних з ними осіб. А також визначити ступінь вини учасників, організаторів та замовників заворушень і притягнути винних до відповідальності.

Щотижнево правоохоронці мають надавати Комітету з питань правоохоронної діяльності інформацію про перебіг розслідування.

Водночас Державне управління справами протягом трьох днів має подати до парламенту інформацію про суму збитків, завданих будівлі ОП, та визначити джерела фінансування ремонту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Політика, економіка, слуга народу
В тему

Останні матеріали