29 Березня 2021
Новини

Страшилки про вакцину: кому вони вигідні?

Страшилки про вакцину: кому вони вигідні?

Міністерство охорони здоров’я наполегливо рекомендує українцям перевіряти інформацію про вакцинацію. Адже в соціальних мережах працює армія «ботів», які отримують гроші за те, щоб розхитувати українське суспільство та викликати невдоволення чинною вдалою.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Брехливі повідомлення (фейки) про щеплення стали ширитися ще тоді, коли до України не було завезено жодної партії вакцини від ковіду. Як приклад – інформація, нібито в Чернігові розпочалася вакцинація і після щеплення померла медсестра місцевої лікарні.

300 людей поширили цю новину зі своїх фейсбук-сторінок, тисячі повірили. І тільки найбільш допитливі спробували дізнатися долю медсестри – й таким чином довідалися: на фото нібито померлої медсестри насправді порноактриса зі США.

Слідом за медсестрою брехуни відправили на той світ і військових на Донбасі, яким теж нібито провели щеплення.

Аби не допустити поширення брехні, яка загрожує безпеці усієї країни, Міністерство охорони здоров’я України наполегливо рекомендує перевіряти всі інформаційні вкиди щодо вакцинації. А допоможе вам у цьому інтернет-ресурс StopFake.

Ми ж зібрали для вас найбільш поширені фейки і відповідь МОЗу на них.

Препаратом від «ковіду» неможливо заразитися

Отже, перша брехня розповідає про те, нібито препарат Covishield – це не справжня вакцина AstraZeneca, а її «дешева підробка». Так-от, МОЗ зазначає: препарат Covishield схвалений для екстреного застосування (тобто в умовах пандемії) Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Дозвіл на використання цієї вакцини дали Велика Британія, Канада, Європейський Союз.

Так само маніпулятивним, кажуть у МОЗ, слід вважати твердження, що дослідження індійської вакцини Covishield не закінчені. Адже на сьогодні у всьому світі немає жодної вакцини від COVID-19, у якої б завершилися усі необхідні клінічні дослідження на людях. І лише 20 вакцин досягли фінальної стадії тестування.

Дуже популярним в останні дні стало твердження, нібито вакцина – прямий шлях до зараження ковідом. До таких чуток призвело повідомлення про те, що головний санітарний лікар України Віктор Ляшко зробив щеплення, а через кілька днів отримав позитивний тест на ковід.

«Вакцина вчить імунну систему розпізнавати коронавірус і боротися з ним. Іноді цей процес може викликати симптоми, схожі до тих, які проявляються у хворих на COVID-19. Це нормально і свідчить про те, що організм створює захист від вірусу, – пояснюють у Міністерстві охорони здоров’я. – Якщо ж невдовзі після вакцинації ви отримали позитивний тест на COVID-19, то, можливо, що на момент щеплення ви вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього». Натомість заразитися від вакцини неможливо, оскільки жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу.

Гострі реакції на медпрепарати існували завжди

Втім найбільше людей лякають побічні дії вакцини. Навіть у високорозвинених країнах світу, де застосовують найдорожчі препарати Pfizer і Moderna, люди відмовляються від вакцинації через боязнь анафілактичного шоку. Такий наслідок справді можливий, бо це типова алергічна реакція на різного виду вакцини, пояснили експерти. Втім у США було зафіксовано лише 11 випадків важких алергічних реакцій на мільйон введених доз, та й то лише в пацієнтів, у яких і раніше фіксували гостру реакцію на ліки.

Так само безпідставними слід вважати страхи про розвиток безпліддя в жінок та появу розсіяного склерозу після вакцинації. Як зазначають у МОЗ, лише в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca у волонтера виявили розсіяний склероз, в іншому – запалення спинного мозку. В обох випадках експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації.

Для надання фейкам максимальної правдивості брехуни нерідко посилаються на відомих людей. Як приклад – новина «Віктор Ляшко не виключає, що літні українці можуть померти після вакцинації». Насправді ж заступник міністра охорони здоров’я відверто сказав про можливі побічні дії після вакцинації, та аж ніяк не про смерть та ще й конкретної вікової категорії населення.

Для чого ж, запитаєте ви, комусь поширювати неправду та сіяти паніку? Причин можна назвати багато. Серед них – бажання зірвати вакцинальну кампанію в Україні й таким чином завадити нам у найкоротші строки повернутися до нормального розвитку економіки. Крім того, ворогам на руку, аби Україна отримала негативний імідж у світі. Ну, і не слід забувати про російську вакцину «Спутнік», якої не схвалила світова медична спільнота, але яку виготовили у великій кількості і, отже, хочуть комусь продати.

Отож, не вірте всьому, що пише інтернет. Читайте інформацію лише авторитетних джерел!

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, вакцинація, коронавірус
В тему