17 Березня 2021
Новини

Держгеокадастр незаконно скасував тендер з інвентаризації земель на Волині, — рішення суду

Держгеокадастр незаконно скасував тендер з інвентаризації земель на Волині, — рішення суду

Волинський окружний адмінсуд визнав протиправним та скасував рішення тендерного комітету Головного управління Держгеокадастру у Волинській області. Цим рішенням було відмінено процедуру тендера на проведення державної інвентаризації земель на Волині.

Відповідне рішення судді Юрія Сороки було опубліковано у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як ідеться в документі, із позовом звернулося ТзОВ «Терразем», яке стало переможцем оголошеного наприкінці минулого року тендеру. Відповідачем у справі стало Головне управління Держгеокадастру у Волинській області.

Переможці тендеру

Суд встановив, що 26 листопада 2020 року «земельники» за результатами розгляду тендерних пропозицій в електронній системі закупівель переможцем аукціону визначили фірму «Терразем».

Відповідно, в протоколі тендерного комітету Головного управління Держгеокадастру у Волинській області №14 від 26.11.2020 прийнято рішення про намір укласти договір з переможцем аукціону ТОВ «Терразем». Про це також зазначається у повідомленні ГУ Держгеокадастру про намір укласти договір на закупівлю № UA-2020-10-13-003015-b.

Після цього у ГУ Держгеокадастру вирішили продовжити термін на укладання договору з переможцем торгів на 60 днів, про що йдеться у протоколі тендерного комітету № 15 від 16 грудня 2020. Причиною такого кроку став наказ Держгеокадастру від 24 листопада 2020-го «Про ліквідацію та утворення територіальних органів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру».

Перипетії зі скасуванням торгів

І вже 22 грудня 2020 року «земельники» вирішують відмінити процедуру закупівлі на проведення державної інвентаризації земель на Волині. Підставою для відміни процедури відкритих торгів слугувала «відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг».

Більше того, відповідач стверджував, що відповідно до наказу Держгеокадастру «Про ліквідацію та утворення територіальних органів Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру» ліквідовуються як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, в тому числі Головне управління Держгеокадастру у Волинській області.

А тому, мовляв, виникають обставини, що призведуть до неможливості подальшої реєстрації актів наданих послуг в органах ГУДКСУ у Волинській області та, як результат, неможливості раціонального та ефективного освоєння бюджетних коштів та належного завершення бюджетного року.

Підводні течії відміни тендеру

Натомість фірма, яка визнана переможцем, вважає рішення тендерного комітету про відміну процедури відкритих торгів протиправним. Адже ГУ Держгеокадастру документально не підтвердило «відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг, що стало підставою для ухвалення рішення про відміну торгів».

Окрім того, у «Терраземі» підкреслили, що станом на 21 грудня 2020 року їм нічого не було відомо про ліквідацію ГУ Держгеокадастру Волині. Позивач переконаний, що відповідач не надав жодних підтверджуючих документів про те, що Головне управління Держгеокадастру у Волинській області як юридичну особу публічного права ліквідовано.

Окрім того, суд звернув увагу, що за результатами розгляду скарги ТОВ «Терразем» постійно діюча адмінколегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель 14 січня 2021 року зобов’язала ГУ Держгеокадастру скасувати рішення про відміну процедури закупівлі.

«Відсутність потреби у подальшій закупівлі товарів, робіт чи послуг, на що посилається відповідач, не підтверджена належними доказами, ні фактичними обставинами справи», - йдеться у рішенні суду.

Суд також вважає, що згаданий наказ про ліквідацію та створення терорганів геокадастру не може слугувати беззаперечною підставою для відміни процедури закупівлі.

Адже на момент прийняття рішення про відміну процедури закупівлі Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, як юридична особа, що проводила тендер, не було ліквідоване, а отже виконувало покладені на управління основні завдання та функції.

Суд також вказав, що строк поставки товарів, виконаних робіт чи надання послуг - від 13 жовтня 2020 року до 21 грудня 2020 року.

«При цьому, відповідачем не надано суду належних доказів того, що в період з 13 жовтня 2020 року до 21 грудня 2020 року, Головне управління Держгеокадастру у Волинській області не мало правових підстав для укладення договору за предметом закупівлі – Проведення державної інвентаризації земель у Волинській області із переможцем торгів ТОВ «Терразем», - зазначається у рішенні суду.

Вердикт Феміди

Тож суд дійшов висновку, що Головне управління Держгеокадастру у Волинській області неправомірно відмінило тендер. А тому позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Тож суд визнав протиправним та скасував рішення тендерного комітету Головного управління Держгеокадастру у Волинській області про відміну процедури закупівлі щодо проведення державної інвентаризації земель у Волинській області. Окрім того, на користь ТОВ «Терразем» мають стягнути із ГУ Держгеокадастру Волині судові витрати обсягом понад 2,1 тис грн.

Однак, сторони у справі мають право оскаржити це рішення в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

_____________________________________

Зауважимо, що за результатами розгляду скарги ТОВ «Терразем» рішенням Постійно діючої комісії адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель № 552/пк/пз  також визнано дії Головного управління Держгеокадастру у Волинській області такими, що не відповідають законодавству, а Волинський окружний адміністративний суд своїм рішенням підтвердив це.

До слова, 3 березня під час засідання Уряду схвалили постанову «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для проведення інвентаризації земель та оновлення картографічної основи Державного земельного кадастру». Таке рішення сприятиме створенню прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок, у тому числі сільськогосподарського призначення, громадянами та юридичними особами України.

Проте, Волинський Держгеокадастр та його очільник Володимир Боярчук, мабуть, мають свої причини, щоб чинити по-іншому. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, суд, земля
В тему