10 Березня 2021
Новини

«Усій Луцькій територіальній громаді потрібні якісні адмінпослуги», – міський голова Ігор Поліщук

«Усій Луцькій територіальній громаді потрібні якісні адмінпослуги», – міський голова Ігор Поліщук

Про те, що зараз актуально для територіальних громад, які приєдналися до Луцька в результаті децентралізації, розповів Луцький міський голова Ігор Поліщук.  

На сьогодні Луцька територіальна громада нараховує, окрім обласного центру, близько  30 сіл. Що плануєте зробити для цих громад у нинішньому році? Як оцінюєте роботу старостів? Що для Вас в пріоритеті у плані розвитку громад?

За роботу у прилеглих громадах відповідає секретар міської ради. Щодо призначених старостів, які працюють в закріплених громадах, то їхньою роботою я поки що задоволений.

На першому місці для мене у плані розвитку громад – зручність адміністративних послуг, які надають у громадах. Тому є рішення про створення віддалених робочих місць: працівників ЦНАПу, департаменту соцполітики, служби у справах дітей, державних реєстраторів та інших, хто надаватиме послуги для комфортного й успішного життя приєднаних громад.

Ми виділили понад три мільйони гривень на роботи в Княгининівському НВК, який включає школу і дитячий садок. На добудову школи в селі Забороль ми передбачили три мільйони, а під час перерозподілу коштів від перевиконання ще додали 12 мільйонів. Думаю, максимум наступного року школа буде повністю завершена і здана в експлуатацію.

Передбачені чималі кошти на поточний ремонт доріг, який відбуватиметься в громадах. Там, де найгірша дорога, буде ремонт у першу чергу. Те саме стосується і освітлення, і багатьох інших потреб.

Що сьогодні ще актуально для громад?

Загалом ми плануємо гармонійно розвивати і розбудовувати прилеглі громади в усіх галузях. Річ у тому, що голови громад, які до нас приєдналися, по-різному будували роботу і розвивали свої громади.

Наприклад, Княгининівська громада більше робила ставку на освіту, спорт. Там збудовано потужний стадіон, майданчик з поліуретановим покриттям. Натомість з дорогами – ситуація набагато гірша, ніж в інших громадах. А в Боголюбах гірше зі школою і садочком, аніж з дорогами, тому працюватимемо в цьому напрямку. Там можна добудувати до школи кілька приміщень і розв’язати ці питання.

Так само і з транспортом. У Луцьку з’являється чимало нових тролейбусів, які так чи так витісняють перевізників з частини міських маршрутів. Тож ми працюємо з перевізниками, щоб вони переорієнтовувалися на приєднані громади там, де є в цьому потреба.

Коли певні громади виходили на акції протесту перед приєднанням до Луцька, то серед аргументів відмови були такі, що, мовляв, місту  потрібні лише землі, аби будувати багатоповерхівки. Тож чи будуть луцькі забудовники отримувати дозволи на будівництво у громадах?

На превеликий жаль, перед приєднанням до Луцька було багато розмов про те, що землю роздадуть і мешканці залишаться без ресурсів. Ми замовили повну інвентаризацію земель, виділили кошти й замовили аерофотознімання. Після інвентаризації стане зрозуміло, скільки землі було роздано, особливо в останні роки.

Не буду коментувати сесію у Княгининку в листопаді, натомість згадаю приклад у Заборольській громаді. Коли ми в Луцьку проводили аукціони чи на землю, чи на майно, то ціна завжди відрізнялася від початкової в рази. У Заборолі ж провели земельний аукціон в так званому царському селі. Це ділянка, розташована праворуч, коли їхати в напрямку до боголюбської лікарні. Мальовниче місце поряд з водоймами. Там 8 гектарів оцінили в 5 мільйонів 60 тисяч гривень. А продали ділянку за 5 мільйонів 200 тисяч. Тобто підприємство зробило один крок, і ціна виросла на 3%. Враховуючи ринкову вартість цієї землі, це абсолютно неадекватна ціна. І таких прикладів є багато. Тепер же ми дивимося, яким чином виділяли ці землі, чи не порушено процедуру. Якщо порушено, будемо вживати заходів, щоб повернути ці землі в громаду.

Тож сьогодні працюємо над наведенням ладу, інвентаризацією цих земель. Визначатимемо, де будуть розташовуватися соціальні об’єкти, де будуватимуть житло – багатоквартирна забудова, індивідуальна. Треба мати чітку картину і бачення розвитку цієї громади щодо територіального принципу на роки вперед і тоді впевнено рухатися.

Щодо дозволів луцьким забудовникам будувати багатоповерхівки, то спершу треба розробити генеральний план і спеціалісти мають сказати своє бачення. Як на мене, то будинки на чотири-п’ять поверхів там доцільно будувати, а дев’ятиповерхівки – навряд.

Але треба розглядати в кожному конкретному випадку, бо багато де межі міст і сіл розмиті: за вулицею Єршова уже Прилуцька громада, праворуч від проспекту Відродження є земля Липинської громади, і там вже зведено багатоповерхівки. Для того, щоб знати, у якому напрямку рухатися, ми і звертаємося до фахівців щодо розробки генеральних планів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, луцька міська рада, ігор поліщук
В тему