5 Лютого 2021
Новини

Відтепер в Україні нові кліматичні норми, а Київ «перемістився» на південь

Відтепер в Україні нові кліматичні норми, а Київ «перемістився» на південь

Фахівці б’ють на сполох: клімат із катастрофічною швидкістю змінюється. Як стверджують науковці, вже нині наша столиця наче перемістилася на південь, аж на 400 кілометрів. І кліматичні показники в Києві сьогодні такі, які були чверть століття тому в Херсоні, Одесі та Миколаєві. Більше того, минулий рік визнаний найтеплішим у Європі за весь час спостережень. Про причини зміни клімату та перспективи, які нас очікують, – у розмові з Віталієм Федоровичем Чушком, кліматологом, доктором біологічних наук.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– По всьому світу б’ють на сполох через зміну клімату. Розкажіть, що відбувається.

– Загалом зміна клімату – це зміна погодних умов, яка відбувається протягом тривалого часу. З середини XIX століття середня глобальна температура почала зростати. Це пов’язано зі стрімким індустріальним розвитком. Причому швидке зростання температури спостерігають в останні 35 років. Після 2010-го зафіксували п’ять найтепліших років. Дедалі частішими стають екстремальні погодні явища і посухи. У 2018 році вперше відразу на усіх  континентах зафіксували жорсткі погодні аномалії: цунамі, урагани, повені.

Стрімко тануть льодовики. Усе це є наслідком глобального зростання температури, чого ніколи раніше не було. Учені прогнозують, що через підняття температури до 2100 року зникнуть чимало видів тварин та птахів. На жаль, через різноманітні захворювання далеко не всі люди зможуть адаптуватися до нових умов.

– Ці зміни пов’язують зі зростанням концентрації парникових газів?

– Так, і причина цьому – людська діяльність. Річ у тім, що протягом останнього століття спалювання викопних палив підвищило концентрацію вуглекислого газу в атмосфері. Природний газ, вугілля та нафта протягом тисячоліть накопичували в собі вуглець, і тепер він вивільняється з атмосфери і з’єднується з киснем у повітрі й утворює вуглекислий газ.

Його кількість завжди була чітко збалансована, завдяки чому природні системи утримували стабільність. Втручання людини порушило цей баланс. Понад 10 відсотків усіх викидів парникових газів у світі спричиняє вирубка лісів. Плюс енергетика, транспорт, промисловість. Тому ми повинні змінити підходи до багатьох сфер життя, зробити їх вуглецево-нейтральними – такими, щоб усі викиди парникових газів від них поглинали екосистеми: ліси, океани, болота.

– Цього року в Україні введені нові кліматичні норми. З чим це пов’язано?

– Так, нові норми базуються на спостереженнях у період з 1991-го по 2020 роки. Учені переглядають і при потребі змінюють їх кожні 30 років. Ця зміна норм пов’язана з тим, що у столиці та Чернігові потепліло на 1,6 градуса. Таким чином, за останні 30 років Київ наче перемістився на 400 кілометрів на південь. А ось у Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі, Одесі в останні три десятиліття зими стали ще теплішими.

– Окрім кліматологів, для кого ще корисними будуть нові норми?

– Приміром для працівників сільського господарства. Якщо раніше чимало комах, наприклад богомола, можна було побачити лише в південних областях, то нині його дедалі частіше помічають у північних. Ті шкідники та захворювання сільськогосподарських культур, які траплялися лише на півдні, нині частіше фіксуються в Чернігові, на Волині, Рівненщині, Житомирщині тощо. Тому аграріям потрібно враховувати нові кліматичні норми при виборі культур для вирощування в різних регіонах країни. Також вони знадобляться і для забудовників, які враховуватимуть їх при плануванні товщини стін, типу будівельних матеріалів тощо.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, погода
В тему