17 Грудня 2020
Новини

Як перемогти страх перед уколом: прості поради

Як перемогти страх перед уколом: прості поради

Чимало людей настільки бояться уколів, що перед ін’єкцією у них істотно підвищується артеріальних тиск.

Проте, як свідчать експерименти, елементарне напруження мускулів дозволить знизити тиск і зменшити стрес, передає Medikforum.

Тріпанофобія або ж страх шприців – явище досить поширене. Такі люди панічно бояться уколів. Навіть вид голки провокує у людей стрес, при якому мобілізуються всі сили організму.

Ця реакція «бий або біжи» потрібна була ще нашим пращурам при зустрічі з хижаками або ворогами. Такий стан краще пристосовує організм до бою або втечі. У кров потрапляє чимала кількість адреналіну, тиск підвищується, і людина перебуває на піку своїх фізичних можливостей, щоб боротися або негайно і хутко накивати п’ятами.

Але в кабінеті лікаря перед ін’єкцією такий стан лише шкодить пацієнту. Аби розслабитися і знизити тиск, людям достатньо просто напружити м’язи. Таку висновок зробили вчені з Університету Тільбург в Нідерландах, які досліджують цю фобію.

На думку вчених, певною мірою тріпанофобія відзначається у 40% людей. А в декого вона проявляється настільки яскраво, що вони відмовляються від будь-яких уколів.

Попереду – масова вакцинація від коронавірусу, тож ця фобія може суттєво нашкодити. А напруження мускулів, як свідчать експерименти за участю добровольців, призводить до зниження тиску і подальшого розслаблення.

Для цього потрібно напружити м'язи рук, верхньої частини тіла і ніг на 10-15 секунд до тих пір, поки не з'явиться відчуття тепла на обличчі. Після цього є сенс розслабитися на 30 секунд, а потім повторити процедуру 4-5 разів.

Ці навантаження слід повторювати щодня упродовж тижня, після чого можна вирушати на укол.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Лікарі, Здоров'я, здоровий спосіб життя
В тему