17 Грудня 2020
Новини

Пити забагато рідини — шкідливо? Скільки потрібно споживати щодня

Пити забагато рідини — шкідливо? Скільки потрібно споживати щодня

Деякі дієтологи, які переконують нас пити якомога більше води, несвідомо шкодять нашому здоров’ю. Гіпонатремія, або надлишок води в організмі, так само небезпечний, як зневоднення. 

Фахівці з американської клініки Мейо застерігають від надмірного споживання рідини. Надмірний рівень води в організмі може призвести до набряків, які загрожують здоров’ю та життю.

Найпоширеніші симптоми гіпонатремії:

  • нудота і блювота;
  • головний біль;
  • втрата енергії, сонливість і втома;

  • неспокій та дратівливість;
  • м’язова слабкість;
  • судоми;
  • кома.

Причиною цього є надмірне вимивання натрію з організму. Натрій відіграє важливу роль в організмі людини - він допомагає підтримувати нормальний артеріальний тиск, роботу нервів та м’язів, а також регулює баланс рідини.

Вживання забагато рідини може стати причиною низького рівня натрію, а це  зменшує здатність нирок виділяти воду. При гострій гіпонатремії рівень натрію різко падає - викликаючи потенційно небезпечні наслідки, такі як швидке набрякання мозку, яке може призвести до коми та смерті.

Читайте також: Які продукти розріджують кров

Люди похилого віку, які приймають різні ліки та страждають захворюваннями нирок, повинні звернути особливу увагу на проблему.

Крім того, жінки в пременопаузі найбільш схильні до пошкодження мозку, пов’язаного з гіпонатремією. Це зумовлено впливом жіночих статевих гормонів на здатність організму збалансовувати рівень натрію.

Національна академія наук, техніки та медицини США визначила, що здоровий дорослий чоловік, який проживає в помірному кліматі, повинен споживати приблизно 3,7 л рідини на день, а жінка – приблизно 2,7 л рідини.

Читайте також: Які продукти краще споживати, щоб імунна система не давала збою

Однак це стосується всіх рідин, що вживаються щодня, в тому числі з їжею, яка покриває до 20 відсотків щоденної потреби у воді. Тому в загальному добовому балансі слід враховувати всю рідину, яку ми споживаємо.

Слід також пам'ятати, що дані стандарти не є жорсткими. Одним може знадобитися більше рідини, іншим менше. То як же дізнатися, чи п’ємо ми достатню кількість рідини? Фахівці клініки Mейо радять - спрага та колір сечі, як правило, є найкращими показниками того, скільки води вам потрібно. Якщо ви не відчуваєте спраги, а ваша сеча блідо-жовта, ви, ймовірно, споживаєте достатню кількість рідини.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, вода
В тему

Останні матеріали