Поради

Як зробити укол в домашніх умовах

Як зробити укол в домашніх умовах

Уміти робити укол самостійно в домашніх умовах – необхідний навик, який завжди може знадобитися вам або вашим близьким. У нашому світі, де ситуація з екологією бажає кращого, така нагода може випадати частенько. Тому знати, як самостійно зробити укол вдома, повинен кожен.

Важливо не лише знати, а й уміти робити уколи правильно і безболісно.

Якщо з безболісним введенням ін’єкції все зрозуміло, то щодо правильності виникає багато питань. Навіть досвідчені люди, котрі неодноразово робили уколи, не дотримуються усіх встановлених правил. Якщо ж ви все-таки наважилися на це, то зважте на наслідки, можливі при порушенні правил безпеки.

Читайте також

Добре, якщо ваше експериментування закінчиться лише гематомою, тобто синяком, який не потребує спеціального лікування. Не пощастить, коли виникне ущільнення після потрапляння ліків під шкіру, а не в м’яз. Адже результатом ущільнення може стати нарив, тобто абсцес, ліквідувати який зможе лише лікар.

Але і це не найстрашніше. Укол, зроблений самостійно в домашніх умовах, може стати причиною тимчасового паралічу. Якщо ви потрапите у сідничний нерв, наприклад, то відвідування невролога вам гарантоване. Коли ж препарат спровокує алергічну реакцію, таку як почервоніння, кашель, нежить, то як не крути, а лише лікар вам допоможе.

Як правильно робити уколи
Як правильно робити уколи

Якщо ви твердо вирішили робити уколи, то зверніть увагу на те, що :

  • Препарати, які ви будете вводити хворому, повинні бути призначені лікарем і непрострочені. Якщо медикамент порошкоподібний, то його потрібно розчинити і лише після цього вводити. Інструкцію щодо правильного приготування ін'єкції повинен дати лікар. Якщо ви наважилися цю процедуру проводити вдома, то запам'ятайте, що однією голкою вам не обійтися. Вам знадобиться принаймні дві голки та шприц;
  • Дотримуватися основних правил гігієни - базове правило проведення будь-яких ін’єкцій. Так руки потрібно мити антибактеріальним милом не менше двох, а то й три рази. Спочатку перед процедурою, коли слід одягати одноразові рукавички, і вкінці, коли рукавички знято;
  • Перед тим, як робити самостійно укол, варто приготувати все необхідне для цієї процедури: ліки, шприци, рукавички, антисептик, спирт, ватні диски, стерильні серветки тощо;
  • Ви повинні точно знати, що колоти, в якій дозі і куди. Пам’ятайте, що безболісно зробити укол можна як собі, так і рідним в домашніх умовах лише в сідницю. Уколи в плече, стегно чи інші місця краще довірити фахівцям, щоб уникнути травм та больових відчуттів.
Читайте також

Варто пам’ятати, що найбільшим ворогом будь-якої ін’єкції є мікроби. Тому цілковита стерильність препаратів та інструментів, дезінфекція рук - обов’язкова умова для процедури.

Зазвичай місцем для внутрішньом’язового уколу обирають сідниці.  І не випадково. Саме в цій ділянці тіла найбільше м’язових тканин і найменше нервів та небезпечних зон. Тому уколи у сідничний м’яз найменш болючі. 

Що потрібно знати, щоб зробити укол правильно в домашніх умовах?

І для дорослих, і для дітей, важливо, щоб місце уколу було розслабленим. Якщо м’яз під час ін’єкції буде напруженим, то без гематом та гострого болю не обійтись.

Щоб цього уникнути, потрібно однією рукою притримати частину тіла, щоб вона була нерухомою, і проводити ін’єкцію. Однак, якщо ви почуваєте себе невпевнено, або у вас тремтячі руки, то робити уколи не варто.

Як правильно робити укол самостійно
Як правильно робити укол самостійно

Отже, щоб самому зробити укол правильно, треба:

  • користуватися одноразовими медичними рукавичками, щоб вберегти себе від можливого уколу та застосовувати шприц та голки необхідного розміру. Розмір шприца та голки повинен вказати лікар, однак не рідко нащадки Гіпократа забувають про це. Ви повинні знати, що розмір шприца повинен бути не меншим, а то й більшим від розміру одноразової дози препарату. Голки варто обирати, звертаючи увагу на масу тіла. Зазвичай для підшкірних ін’єкцій вистачає голки довжиною 20-25 мм, для уколу в сідницю – 25 мм, а в стегно – 30 мм. Якщо ви страждаєте надмірною вагою, то довжина голки не повинна бути меншою 40 мм.;
  • пам’ятати, що при уколі голка не повинна повністю входити в тіло, а на 3/4 своєї довжини;
  • необхідною умовою для правильного уколу є витіснення повітря зі шприца. Для цього треба поршнем шприца підтягнути рідину до голки, поки не вийде декілька крапель. Краплі засвідчать, що у шприці немає повітря;

Як правильно робити укол
Як правильно робити укол

  • в медичній практиці широко побутує думка, що для проведення ін’єкції необхідно як мінімум дві голки. Одна із більшим діаметром та затупленим кінцем для розведення чи набору препарату і друга з меншим діаметром але гострим кінцем для уколу;
  • для внутрішньом’язових уколів необхідно брати довшу голку, щоб ін’єкція потрапила у м’яз, а не під шкіру. Попадання препаратів під шкіру не дасть бажаного ефекту, натомість у місці проникнення можливий запальний процес;
  • перевірити, чи не було пошкоджено кров’яні капіляри. Для цього потрібно, коли голка в тілі і ще не було введено ін’єкцію, потягнути до себе поршень шприца. Якщо не було помічено крові, можна спокійно вводити у тіло препарат. Коли кров все-таки вийшла, то краще змінити місце для уколу;
  • Укол можна робити і в передню поверхню стегна, зігнувши ногу в коліні під кутом 45 градусів, або в плече. Препарат вводять у верхній третині плеча в складку теж під кутом 45 градусів. Але такі процедури болючі і потребують практики, тому краще довірити їх фахівцям.
  • Після введення ін’єкції потрібно зачекати як мінімум 10 хвилин, щоб виключити побічні ефекти, спровоковані алергією на складники ліків.
Читайте також

Не варто забувати, що місце уколу потрібно продезінфікувати перед процедурою і прикласти ватний диск, вмочений у спирт, після уколу, щоб мінімалізувати вплив навколишнього середовища.

Як безболісно зробити укол вдома?

Окрім того, що кожен з нас хоче знати, як робити правильно і самостійно в домашніх умовах уколи, не менше цікавить нас, як робити їх безболісно. Мабуть, всі пам’ятають свою першу зустріч з уколами. І добре, якщо вона була без болю і не травмувала дитячу свідомість.

Щоб зробити безболісно укол, потрібно знати декілька хитрощів, які стануть у нагоді:

  • Якщо укол робити у сідниці, то варто знати, що ділянкою, де найменше нервових закінчень та небезпечних місць є верхня зовнішня частина кожної півкулі. Щоб чіткіше це собі уявити, можна розділити кожну сідницю на умовні чотири частини і робити укол у верхню частину.
  • Голка шприца повинна бути розташована перпендикулярно до тіла під кутом 90 градусів.
  • Для безболісного уколу місце, де вводитиметься препарат, варто розтягнути двома пальцями однієї руки, а іншою спрямувати шприц. Якщо м’язової тканини не достатньо, то можна зі шкіри утворити складку і туди спрямувати укол. Його варто робити під кутом 60 градусів.

Як безболісно зробити укол
Як безболісно зробити укол

  • Безболісно укол потрібно робити так: пробивати шкіру і досягати м’язової тканини миттєво, тобто швидко і без вагань, вводити сам препарат потрібно повільно не більше 1 мл на 10 секунд. А виводити потрібно теж швидко, щоб зберігати ефект несподіванки.
  • Голка шприца повинна бути тонкою і довгою, щоб швидко і безболісно зробити ін’єкцію.
  • Якщо укол потрібно зробити дитині, то варто, насамперед, спрямувати дитячу увагу на щось інше. Тут, до речі, в нагоді можуть стати гаджети. Тобто головне розосередити дитину і не дати можливості бачити сам укол, тоді все пройде спокійно, без крику і плачів.

Як дитині робити укол самостійно
Як дитині робити укол самостійно

Отже, за умови, що уколи зроблені правильно, то процедура не повинна супроводжуватися болем. Якщо ж все-таки з’явилися гематоми, то, щоб позбутися їх та зменшити больові відчуття, варто зробити йодову сітку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я
В тему