26 Жовтня 2020
Новини

Ягоди терну – проти сезонних захворювань

Ягоди терну – проти сезонних захворювань

Зібравши сині ягоди, Дарина Сколюк приносить їх додому і ретельно перебирає.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Річ у тім, що ці ягоди можна доволі тривалий час зберігати свіжими, – розповідає господиня з міста Дубного. – Для цього потрібно перебрати їх, і непошкоджені плоди покласти тонким шаром у дерев’яний ящик, перекладаючи шари цигарковим папером. Опісля – накрити таким же папером і поставити у прохолодне місце. Таким чином ягоди зберігатимуться свіжими понад місяць. При цьому вони стають м’якшими, солодшими, і їхній терпкий смак дещо послаблюється.

Ягодами ми ласуємо свіжими, сушимо, додаємо у компоти і випічку. А ще саме за допомогою терну я піднімала імунітет діток, коли вони були малими. Спеціально для цього готувала сироп із терну – дозрілі ягоди потрібно товкачем розтовкти, перекласти у каструлю і залити такою ж кількістю гарячої води. Тоді накрити кришкою і відставити на дві доби, після чого потрібно процідити суміш через міцну полотнину. Через три години отриману рідину знову слід процідити, оскільки за цей час утвориться осад. Опісля з розрахунку на один літр соку додати півтора кілограма цукру і помішувати до того часу, поки цукор не розчиниться.

Розливала отриманий сироп у скляні банки, закривала і ставила у прохолодне місце – при такому способі приготування добре зберігається вітамін С. Тоді додавала дві столові ложки сиропу на склянку води і давала дітям. Як результат – вони практично не хворіли на усілякі сезонні недуги в холодну пору року.

Також цілющими властивостями володіє і листя терну. Його потрібно сушити у затіненому місці і зберігати у сухому місці. Сухі листочки, заливши окропом, треба настоювати буквально три-чотири хвилини і пити по половині склянки тричі на день для підвищення опірних сил організму. Ще його використовують як сечогінний засіб, при аденомі простати і хронічних запорах.

– А ось відвари цвіту терну гарно допомагають при запаленні слизових оболонок рота, горла і стравоходу, – каже жінка. – Для цього слід пити слабкий чай або ж промивати ним чи полоскати горло. У тому разі, коли потрібен послаблювальний засіб, слід столову ложку сухого цвіту залити 200 міліграмами гарячої води і настоювати протягом 40 хвилин. Тоді процідити і пити протягом дня.

Гарні результати дає і такий рецепт – 40 квіточок терну залити склянкою гарячої води, настоювати протягом десяти хвилин, процідити і пити по одній четвертій склянки чотири рази на день перед прийомом їжі при застудах, порушеному обміні речовин.

Корисними для організму людини є і корені та кора терну. Їх, просушивши спершу у затіненому місці, а опісля – в духовці, додають до чаю при високій температурі.

– А також використовують для промивання різноманітних поранень, при запаленнях шкіри, – розповідає пані Дарина. – Ще під час пошкоджень шкіри можна прикласти до уражених місць пом’яті у долонях свіжі листочки терну. Завдяки цілющим речовинам, які є у них, рани загоюватимуться значно швидше, а запалення минатиме буквально за дві-три процедури.

Тому не дивно, що наші предки так цінували терен, у якому цілющим є абсолютно все: корінь, кора, листя, цвіт, ягоди. І все це допомагає нам бути здоровими і не хворіти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, рівне
В тему