20 Липня 2020
Новини

За добу близько 100 медиків інфікувалися коронавірусом

За добу близько 100 медиків інфікувалися коронавірусом

Серед українських медиків випадки інфікування коронавірусом фіксують щодня. Зокрема, від учора наявність коронавірусу виявили у 99 медиків.

Про поширення коронавірусу серед українських медиків повідомила пресслужба Центру громадського здоров'я, пише 24 канал.

Станом на 20 липня в Україні зареєстрували 7 985 випадків зараження коронавірусом серед медичних працівників.

Центр громадського здоров'я давно не повідомляв про смертельні випадки внаслідок COVID-19 серед українських медиків. Втім, достеменно відомо, що щонайменше 43 працівників медичної сфери померли від ускладнень, спричинених хворобою.

Натомість 5 592 медики вже одужали й тепер мають змогу повернутися до звичного життя.

Рівень захворюваності медиків знижується

Максимальний рівень захворюваності, який у нас був серед медичних працівників доходив до 21%. Тобто зі ста захворівших людей в Україні, 21 з них – медпрацівник. Це або лікар… або молодший медичний персонал, – повідомив Степанов.

На сьогодні цей показник складає до 7-8% і постійно знижується.

"Якщо ви згадаєте, як виглядала наша медична система на початку епідемії і зараз – велика різниця", – додав очільник МОЗ.

У Харківському диспансері масово звільняться медики

З Харківського обласного диспансеру, який перепрофілювали для хворих на COVID-19, звільнилася частина медперсоналу – з хворими погодилися працювати лише 16 медиків.

За словами директорки, лікарі звільняються через страх заразитися коронавірусом. 

Нам потрібно ще хоча б 5 анестезіологів, хоча б 5 терапевтів і десь по 20-25 середнього і молодшого персоналу, для того, щоб налаштувати нормальний режим роботи, щоб люди не падали з ніг і щоб вони не пішли так само від напруги, – заявила вона.

Що відомо про лікарів на Львівщині

За словами Андрія Садового, не варто розділяти лікарні за принципом "лікує/не лікує COVID-19". Він заявив, що лікарі наражаються на небезпеку, а навантаження на медичну систему зростає.

3 травня Кабмін включив COVID-19 у перелік професійних захворювань. Визнання хвороби професійною дозволяє медикам претендувати на відшкодування шкоди.

За словами міністра охорони здоров'я хворим медикам будуть здійснювати виплати у розмірі до 635 тисяч і це буде залежати від ступеня втрати працездатності.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна повідомила, що наступного тижня розпочнуться страхові виплати сім’ям лікарів, які загинули через коронавірусну інфекцію COVID-19.

Чому в Україні так багато медиків захворіли на COVID-19?

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, висока кількість хворих медиків пов'язана з недостатньою увагою, яка приділялася інфекційному контролю в лікарнях.

  • Відсутність чіткого плану дій медичного закладу, порушення визначеного маршруту пацієнта та стандартів ведення пацієнтів;
  • Неправильне користування засобами індивідуального захисту (ЗІЗ), їхнє зберігання та утилізації;
  • Недостатнє забезпечення медперсоналу необхідними засобами індивідуального захисту.

Лікарі повинні дотримуватися чіткого плану діагностування населення.

Під час брифінгу 7 травня заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак додала, що медики належать до тієї категорії населення, яку найбільше тестують. Відповідно і найбільше виявлених випадків COVID-19.

Крім того, у країні упродовж багатьох років нехтували засадами інфекційного контролю. Зокрема, бюджети різних рівнів не передбачали кошти на забезпечення засобами індивідуального захисту. Зрештою у 2019 році на такі потреби у бюджетах різних рівнів було передбачено менше ніж 1%. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, Україна
В тему

Останні матеріали