9 Червня 2020
Новини

Ціни на продукти: за рік гречка подорожчала майже на 150%

Ціни на продукти: за рік гречка подорожчала майже на 150%

В Україні проаналізували, як змінилися ціни на продукти впродовж поточного року.

Державна служба статистики опублікувала дані, як змінювалися в Україні споживчі ціни на товари та послуги упродовж 2020 року. Національний банк України доповнив картину відомостями за травень, а Мінекономіки повідомила про зміну цін за цілий рік.

Як змінилися ціни за рік

Департамент агропромислового комплексу Міністерства економічного розвитку і сільського господарства оцінив вартість продуктів на початку червня й порівняв їх з показниками рік тому.

За оцінкою Мінекономрозвитку, найбільше в Україні подорожчали яйця, картопля і гречка. Зокрема, гречка за рік здорожчала на близько 150%. Це найбільше зростання за рік.

Які ще ціни зросли:

  • картопля – на 34% дорожче, в середньому 11,6 гривні за кілограм;
  • яйця – на 30%, в середньому 16,5 гривні за кілограм;
  • молоко – на 11%, в середньому 18,14 гривні за кілограм;
  • сметана – на 16% до 55,8 гривні за кілограм;
  • масло – на 13% до 151,6 гривні за кілограм;
  • свинина – на 8% до 82,35 гривні за кілограм;
  • яловичина – на 15% до 92,2 гривні за кілограм;
  • птиця – на 3% до 48 гривень за кілограм.

Які продукти за рік подешевшали:

  • пшоно – на 14% до 12,9 гривні за кілограм;
  • капуста – на 33% до 6 гривень за кілограм;
  • буряк – на 50% до 6 гривень за кілограм;
  • морква – на 44% до 7,17 гривень за кілограм;
  • цибуля – на 32% до 9,75 гривень за кілограм.
Як зміну цін бачили у Держстаті: січень – квітень

Як повідомляє Держстат, найбільше подорожчали цибуля, гречка та яблука. Відповідні дані статистичне відомство опублікувало на своєму офіційному сайті.

Наскільки відбулося подорожчання

Так, за даними Державної служби статистики, за січень – квітень 2020 року:

  • вартість цибулі зросла на 105,1% до 18,5 гривні за кілограм,
  • гречана крупа подорожчала на 27,4% до 35,4 гривні за кілограм,
  • ціна яблук стала вищою на 18,1%, і тепер вони коштують 27,4 гривні за кілограм проти 16,62 в січні.
Ціни на які товари впали

Щоправда, деякі товари подешевшали. Зокрема,

  • вартість яєць впала на 22,6% до 16,3 гривні за десяток,
  • ціна філе стала меншою на 13,3%, тепер вона становить 88,2 гривні за кілограм.
Алкоголь і тютюн

Щодо алкоголю та тютюнових виробів, то, за даними Держстату, від січня:

  • сигарети преміумкласу подорожчали на 7,0% до 50,8 гривні за пачку,
  • горілка подешевшала на 0,1%, і тепер коштує 92,2 гривні за 0,5 літра.
  • вартість пива з початку року зросла на 1,4%, у квітні воно коштувало 17,4 гривні за пляшку.
Як змінювалися ціни на продукти в Україні з початку 2020 року: дані Держстату – документ
Зміна цін у травні 2020: що помітив НБУ

Промоніторили різноманітні ціни й у НБУ. Виявилося, що з початку травня харчові продукти у перший тиждень зросли в ціні на 0,3%, другий та третій – на 0,2%, а на четвертий залишилися на тому ж рівні.

Як змінилися ціни протягом травня
  • Харчові продукти подорожчали на 0,6%.
  • Ціни на ліки – знижувалися, зокрема й завдяки стабільній ситуації на валютному ринку.
  • Вартість доставки продуктів – майже не змінилася.
  • А от самі страви із закладів швидкого харчування таки подорожчали (через зростання попиту і намагання закладів компенсувати збитки від карантину).
  • Ціни на паливо – були стабільними після квітневого падіння, хоча два тижні вже зростає ціна на автомобільний газ (люди стали активніше їздити, а запаси автогазу зменшилися).
Що найбільше подорожчало та подешевшало у травні

У травні 2020 року продукти харчування в Україні подорожчали на 1,3%, свідчать дані Державної служби статистики. Загалом за останній рік продуктова інфляція склала 2,8%.

Найбільше за травень 2020 подорожчали:
  • Яйця – на 16,6%.
  • Фрукти – 15,8%.
  • Риба та продукти з риби – 1,1%.
  • Алкоголь та тютюн – 1,1%.
  • Хліб – 0,7%.
Найбільше за місяць подешевшало:
  • М'ясо та м'ясопродукти – на 1,6%.
  • Масло – на 1%.
  • Цукор – 0,8%.
  • Соняшникова олія – 0,7%.
  • Молоко – 0,2%.
Чи вплинув на ситуацію карантин 

Економіст Олег Пендзин пояснює, що ціни на продукти не мають жодного стосунку до карантину. Стрибок вартості продуктів спричинено, передовсім, зміною курсу гривні до американської валюти.

Проте гривня у березні впала на 14% щодо долара, а деякі продукти зросли в ціні на 50 – 120%. До того ж, ціна зросла і на такі вітчизняні продукти як картопля, цибуля, які не є прив'язаними до курсу. 

До слова, загалом ціни на продукти у квітні зросли на 0,8%, а від початку року – на 1,5%. Щоправда, інфляція у річному вимірі впала до 2,1%.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, ціни
В тему