26 Травня 2020
Новини

Чому «Луцьктеплу» невигідно, аби лучани економили?

Чому «Луцьктеплу» невигідно, аби лучани економили?
Роман Бондарук

У Луцьку розпочали безоплатне встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) в багатоквартирних будинках міста. Всього таких ІТП встановлять в 254 будинках, переважно в 33-му і 40-му мікрорайонах. Цього року запланували встановити близько 120 ІТП, решта – в наступному.

Встановлення ІТП та додаткового обладнання дає можливість економити до 30% теплоносія та робить подачу теплоносія максимально рівномірною та однаковою в усіх квартирах будинку, не залежно від поверху та розташування квартири. Однак є певні нюанси.

ІТП планують передати на баланс «Луцьктепла» – підприємства, яке продає теплову енергію. То чи вигідна цьому підприємству економія і пряме зниження власних заробітків?

Про це – у розмові з віцепрезидентом Всеукраїнської ради голів ОСББ Луцька Романом Бондаруком.

– Ситуація така: у 2015 році, коли ще мером міста був Микола Романюк, був укладений кредитний договір з Європейським банком реконструкції та розвитку. Місто отримало кредит на 10 мільйонів євро. До цього кредиту Світовий банк додав грантові гроші – 4 мільйони євро для закупівлі і встановлення індивідуальних теплових пунктів. У мене є певний досвід у енергоефективності і встановленні ІТП, в їхній роботі та експлуатації. Тому я впевнено можу сказати: таким чином, як сьогодні пропонується встановити ці ІТП в будинках, вони просто не будуть працювати.

Чому? Перше: ці ІТП встановлює «Луцьктепло», і воно ж буде їх експлуатувати. Тут одразу виникає дисонанс, бо «Луцьктепло» є підприємством-монополістом на постачання лучанам теплової енергії. Зрозуміло, що встановлення ІТП цьому підприємству з економічної точки зору аж ніяк не вигідна, бо воно зацікавлене продати якомога більше теплової енергії, але аж ніяк не менше.

І ми маємо конкретні приклади у містах України, де ІТП передали на баланс підприємству, яке постачає теплову енергію, і це все просто не працює. Друге: якщо люди самі не будуть задіяні в цьому процесі, їм просто прийдуть і встановлять, зрозуміло, що це теж буде не результативно.

– Яка економія у відсотках при встановленні ІТП?

– При правильній експлуатації ІТП можливість економії тепла у цих будинках може сягати 20 – 50 відсотків за сезон. Завдяки зекономленим коштам можна було б провести реновацію будинків. Сьогодні ми говоримо, що в нас є Фонд енергоефективності, в якому передбачено більше від 1,5 мільярда гривень якраз на реконструкцію будинків – утеплення і все інше.

І якщо це все об’єднати в одне зусилля, ми могли б не тільки встановити ІТП, а й допомогти людям зробити повністю реновацію будинків, які на сьогодні на 80 відсотків зношені і потребують капітальних ремонтів.

– Тобто ви пропонуєте передати ці ІТП на баланс ОСББ?

– Я б пропонував, як мінімум, ці ІТП не передавати в обслуговування «Луцьктепла». Перед тим, як встановлювати ІТП, потрібно, щоб у будинку було створене ОСББ. Ми розуміємо, коли між собою згуртуються мешканці будинку, тоді вони й контролюватимуть весь процес. ІТП потрібно передати їм на баланс. Перший рік кошти за утримання ІТП платити не потрібно, бо є гарантійний термін обслуговування, під час якого технічне обслуговування проводиться безкоштовно.

Тобто, якщо ми хочемо, щоб це діяло, треба об’єднати зусилля з різних сторін. І найголовніше – необхідно, аби в цьому процесі були найбільш задіяні співвласники будинків, інакше, повірте, ми маємо практику по всій Україні, коли людям просто так дають і встановлюють, це не працює, бо вони не розуміють, що це таке і яка від цього користь для них особисто. Бо вони не витрачають свого часу, зусиль і коштів на це.

Тому, на мою думку, в такому форматі, у якому сьогодні пропонується встановлення ІТП, це не дасть ніяких результатів у плані економії.

Розмовляла Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, Волинь, комунальні послуги
В тему