10 Травня 2020
Новини

Скільки коштує перша полуниця: ціни у різних регіонах України

Скільки коштує перша полуниця: ціни у різних регіонах України

В Україні почали продавати першу полуницю. Незважаючи на карантин, смачну ягоду вже розвезли по всій країні з тих місцевостей, де полуницю вирощують масово у теплицях.

Де можна придбати полуницю, яка її якість та справедлива ціна, йдеться у сюжеті ТСН.

Полуничний сезон на Херсонщині цього року розпочався на тиждень раніше: тепличну полуницю вже закінчують збирати, а ґрунтову - тільки починають. Цього року люди працюють у теплицях за карантинними стандартами - у масках, гумових рукавицях  і чіпцях.

За словами співвласниці сімейного фермерського господарства  Альони Тертичної, в них працюють тільки постійні працівники, які дотримуються вимог карантину і яким перед роботою вимірюють температуру. Зібрану полуницю відправляють у закритій тарі. Раніше така вимога від торгових мереж була бажаною, а тепер - обов’язковою, щоб уникнути потрапляння інфекції. 

Особливості цього сезону - аномально тепла зима і несподівані весняні заморозки. А теплиці опалюються не всі.

"Стали збирати врожай полуниці раніше. Але приморозки, вони, все ж таки, не обійшли ягідників, і велика кількість врожаю, просто вимерзла. І люди боялися її купляти, тому що це не першочерговий продукт для закупівлі в карантині", - розповіла Альона.

Через коронавірус попит упав, ринки закривалися. На початку карантину ранню ягоду, яка завжди була найдорожчою, здавали гуртом по 60-80 гривень. І це майже на сотню дешевше, ніж у цей же час минулого року. У кінці квітня ціни дещо підскочили, зараз знову впали до 85-90 гривень за кіло. Ягоди з відкритого ґрунту коштуватимуть ще менше. А пік сезону, щоби закупитися на варення, слід чекати у першій половині червня.

Тим часом столичні ринки мають вдосталь полуниці, здебільшого завезеної. Продавці запевняють, що нині ягоди вже дозрівають під сонцем, адже парники знімають.

Вартість на всьому ринку дуже схожа - 170-180. Хоча, кажуть продавчині, нині гривень на 40 підняли.

"Ціна плаває, сьогодні закупівля може бути 100, завтра може 130. А зараз у нас 170", - розповіла продавчиня Надія Симоненко.

Проте на ринку можна знайти полуницю і по 130 гривень - з Київської області. У супермаркетах - в середньому 150 гривень. Але не в кожному магазині вона є. Найдорожчу знайшли у маленьких ятках при дорозі - по 195 гривень.

В Івано-Франківську на Центральному ринку полуниця є у багатьох овочево-фруктових ятках. Рання - вона уся немісцева - із сусіднього Закарпаття. Домашня ж з’явиться наприкінці травня чи у червні.

За словами продавців, цього року ягода здешевшала - через відсутність громадського транспорту покупців на ринку порівняно небагато, торгівля йде мляво. Тож сьогодні за кілограм в середньому правлять від 100 до 160 гривень - залежно від якості та розміру ягоди.

Продають полуницю із дотриманням вимог карантину - покупці та продавці у масках та рукавицях. Ятки загалом та кожен ящик зокрема - у захисній плівці.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, ціни, продукти, карантин
В тему