23 Квітня 2020
Новини

Провідна неділя на карантині: як по-християнськи вшанувати померлих

Провідна неділя на карантині: як по-християнськи вшанувати померлих

Щороку на другу неділя після Великодня українці за звичаєм вшановують своїх померлих. Ідуть на кладовища, щоб священник окропив гроби рідних та вкотре помолився за їхні душі. Таку неділю в народі називають Провідною.

Цього року Провідна неділя випадає на 26 квітня, на час карантину, який продовжили в Україні до 11 травня. Великдень в умовах карантину українці відсвяткували, а як щодо Провідної неділі, чи діятимуть обмеження?

Так, карантин ніхто не скасовував. На більшості території нашої країни на Провідну неділю закривають кладовища, аби попередити скупчення людей.

На кладовищах патрулюватимуть поліцейські і штрафуватимуть людей, які порушують норми карантину. А штрафи зараз чималенькі і обійдуться легковажним у 17 тисяч гривень.

До запобігання поширення епідемії долучилася й церква. Так, Синод ПЦУ та УГКЦ повідомили, що поминальні дні переносяться на червень.

Коли можна відзначати Проводи?

Поминають померлих в різні дні. І досі віряни можуть відвідувати гробки на перший, а той другий день Пасхи. Подекуди вшановують навіть в неділю Жінок-мироносець, тобто на третю неділю після Великодня 3 травня, або й на перший день Зелених свят.

«Є стародавній звичай поминати померлих у Світлий четвер, по-народному так званий Навський великдень. Слово «навь» давньоруською означало «мрець». Тобто померлі ніби кличуть: «Принесіть нам молитовну жертву». Таке поминання характерне більше для Волині. Але загальне поминання померлих відбувається саме з четверга до неділі», - повідомив протоієрей ПЦУ з Луцька Богдан Гринів.

Цьогорічні Проводи незвичайні, бо проходять в умовах карантину, коли діють жорсткі обмеження. Щоб вберегти людей від масового відвідування кладовищ, керівництво окремих церков офіційно перенесли Проводи на інший час. Так, в ПЦУ поминання померлих перенесли на першу неділю червня.

«Відвідання священнослужителями та мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов перенести на Троїцьку батьківську поминальну суботу (6 червня 2020 р.)», - йдеться у рішенні Синоду ПЦУ.

Подібне рішення підтримала і УГКЦ. Щоправда окремі парафії, при мінімальній кількості вірян з дотриманням усіх карантинних обмежень, поминальні літії провели в межах храмів, не виходячи навіть на кладовища. Церковний устав це дозволяє.

Традиції та заборони у поминальні дні

Традиція поминання померлих доволі давня. Сама ж Провідна неділя, або Антипасха, як її ще називають, символізує проводи душ померлих, які на час Світлого Господнього Воскресіння ділили духовну трапезу поруч із живими.

Проводи – один із багаточисельних днів у році, коли віряни можуть згадати своїх померлих і піднести молитву за них. Однак він особливий тим, що саме в цей час відчувається особливе єднання з ними, адже Великдень – родинне свято. Тому на Проводи традиційно сім’я йде на кладовище, де поховані рідні.

Несуть на кладовища паску й крашанки як символ вічного життя, проводять невеличкі богослужіння. Нести великодню трапезу на кладовище – давня християнська традиція, адже колись за упокоєння душі померлого роздавали милостиню. Окроплення ж гробів – символ очищення душ померлих родичів.

Однак в цей день забороняється:

  • нести на кладовище спиртне і влаштовувати розпивання його на могилах, це ще язичницький звичай, своєрідна зневага до померлих родичів;
  • плакати за померлими, адже на час Світлого тижня спочилі незримо з нами, тай допомогти їм може лише щира молитва, а не сльози жалю;
  • виливати спиртне на могилу, що символізує осквернення місця, де покоїться померлий родич;
  • залишати їжу на могилах, адже мертвим вона не потрібна; краще їжу віддати тим, яким її не вистачає;
  • прикрашати могили штучними квітами, бо живу пам’ять про родичів, що відійшли у майбуття, символізують лише справжні живі квіти, а не штучні копії. Штучні квіти на могилі показують, що вшановування померлих недовготривале, штучне за своєю природою.

Провідна неділя на карантині

Оскільки кладовища на Проводи будуть закриті, виникає питання: як з гідністю християнам вшанувати померлих?

«Жодні тимчасові обмеження не можуть бути перепоною нашій любові до ближніх, яка триває довше за земне життя. Де б ми не були, вона долинає нашою молитвою у вічність, куди відходять душі спочилих. Саме тому помолитися вдома та подати онлайн-записки за упокій – це вияв нашої любові до померлих та можливість згадати їхні добрі справи, коли вони були ще тут, поруч з нами», – відзначив митрополит Епіфаній.

Церква не забороняє вшановувати близьких, навпаки пропонує робити це розумно в умовах карантину:

  • стати учасником богослужіння онлайн;
  • щиро помолитися усією сім’єю за душі спочилих;
  • пригадати добрі вчинки кожного, пам’ять про котрого вам дорога;
  • подати онлайн-записки за упокій душ спочилих родичів;
  • якщо є можливість, то принести похилим людям у вашому будинку великодню трапезу тощо.

Як бачимо, для тих, кому дорога пам’ять про померлих, немає перешкод для гідного вшанування. Зрештою, якщо епідемія піде на спад, то відвідати кладовища можна бути за якийсь місяць.

Що про це думають українці?

Слід віддати належне свідомості українців, адже більшість опитаних погоджуються, що карантин – потрібен і його слід дотримуватися, особливо в період великих релігійних святкувань. Про можливе відвідування кладовищ говорили лише одиниці і то невпевнено, адже штрафи ніхто не скасовував тай мати проблеми з поліцією наважиться не кожен.

Як вчинити залежить тільки від вас. А чи вартує відвідування кладовища можливих неприємностей та загрози своєму здоров’ю та життю – питання риторичне.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, карантин, великдень
В тему