23 Квітня 2020
Новини

Чому в Україні медики масово заражаються на COVID-19

Чому в Україні медики масово заражаються на COVID-19

В Україні, згідно з офіційною статистикою, зараження на коронавірус серед медиків складає близько 15% від усієї кількості хворих.

Український лікар-інфекціоніст Євген Дубровський написав у Facebook про чотири причини зараження медиків.

"Перша, і найголовніша причина – відсутність якісного і своєчасного захисту. Про це говорять вже давно. Коментарі не потрібні. Потрібні конкретні дії і допомога. Якщо держава не в змозі забезпечити захист медперсоналу, медики допомогу просять у населення. Інакше скоро нікому буде лікувати", – зазначив він.

Друга причина, за словами лікаря, – це приховані або замасковані випадки коронавірусу.

"Пацієнти з неспецифічними скаргами потрапляють до лікарень, де не працюють з COVID-19. А це гастроентерологія, кардіологія, неврологія, гінекологія, пологові будинки і так далі. Медперсонал не захищається особисто, не вживає заходів безпеки, працює і лікує в звичайному одязі. Із захисту – тільки маска і рукавички. А через кілька днів спливає COVID-19... Типове зараження на робочому місці", – розповів Дубровський.

Третьою причиною він назвав стан імунітету медиків і кількість вірусу в лікарнях.

"Концентрація коронавірусу в інфекційній лікарні колосальна. Це не магазин, не храм і навіть не ліфт у 32-поверховому будинку. Вірус в кожному боксі, в коридорі, на своїх же респіраторах і комбінезонах. Ризик захворіти вкрай високий. Навіть при ідеально підібраному захисті і правильній методиці одягання/роздягання цей ризик не буде дорівнювати нулю. Якщо ще додати людський фактор: втому, нервову обстановку, поспіх при напливі швидких – помилитися і зробити неправильний рух дуже просто. Криво одягнений респіратор, дотик до обличчя, щоб поправити запітнілі окуляри..." – підкреслив інфекціоніст.

За його словами, в першу чергу ризикують медсестри при заборі аналізів і маніпуляцій, також в найвищій групі ризику лікарі реаніматологи. Інфекціоністи (лікарі, медсестри, санітарки) працюють з інфекціями постійно, тому зазвичай імунітет у них вищий, але зараз ситуація абсолютно інша.

"Вірус новий, до нього немає готового імунітету. Концентрація вірусних частинок в закритих приміщеннях дуже висока. Імунітет підривається втомою, виснаженням і неспокійною обстановкою в цілому", – додав Дубровський.

І четверта причина зараження коронавірусом – це проблема ізоляції медиків.

"Якщо лікарі чи медсестри залишаються жити в лікарні – це 100% шанс незабаром захворіти. Чиста і брудна зони весь час перемішуються. І якщо працювати в повному комплекті захисту ще можна, то жити – ні. Теж саме стосується і готелів для медиків. Один заражений працівник заразить всіх у будинку. Плачевні приклади гуртожитків і готелів з подальшим масовим зараженням у нас прямо перед очима. Загальний коридор, санвузол, кухня..." – констатував лікар.

Він закликав не лаяти медпрацівників за халатність чи недбалість по відношенню до своєї безпеки, так як перераховані проблеми залишають мало шансів для 100%-й захист.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, лікарня, коронавірус
В тему