11 Березня 2020
Новини

Чому в Україні різко здорожчав долар

Чому в Україні різко здорожчав долар

За тиждень курс долара в Україні підвищився на всіх сегментах валютного ринку на 1,5-3,9%. Так, офіційний курс НБУ, зріс з 24,94 до 25,31 грн, попит/пропозиція на міжбанку – з 24,81/24,84 до 25,57/25,59 грн, а середні курси в банках – з 24,67/24,93 до 25,38/25,9 грн. Такі дані сайту "Сьогодні" надав старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

"Зміна Кабміну в Україні наклалася на "ідеальний шторм", що панує на світових ринках. Інвестори піддаються паніці на тлі поширення коронавірусу, який вийшов за межі Китаю, і крокує просторами Близького Сходу, Європи, США. Це призвело до обвалу на світових фондових ринках. Американські індекси в лічені дні втратили близько 20%, що дозволяє формально говорити про "ведмежий ринок". Одночасно з цим, Москва та Ер-Ріяд спільними зусиллями розвалили угоду по скороченню видобутку нафти в форматі ОПЕК+. В результаті в понеділок (9 березня. – Ред.) нафта марки Brent падала до 32 доларів за барель. На такому негативному тлі глобальні інвестори біжать з ринків, що розвиваються, продаючи місцеві облігації і національні валюти. У цьому сенсі гривня опинилася під тиском світових проблем", – сказав Іосуб.

Втім, за його словами, тижневе падіння гривні виглядає значним лише до тих пір, поки не поцікавитися, що відбувається в сусідніх країнах.

"Лише за понеділок білоруський рубль втратив до долара 5%. До російського рубля за цей день долар додав і зовсім 10%. На такому тлі гривня виглядає поки більш стійкою до зовнішніх шоків. На найближчий тиждень ми очікуємо хоч і більш скромного, але все ж продовження зростання курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 25,8 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися за 25,6/26 грн ", – вважає аналітик.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, курс валют, економіка
В тему