14 Лютого 2020
Новини

Що таке «поганий» і «хороший» холестерин

Що таке «поганий» і «хороший» холестерин

Холестерин – це складна жироподібна речовина, розповідає лікар-кардіолог Наталія Масікова. Він утворюється в печінці, але значна частина холестерину потрапляє в організм людини з їжею.

Найбільше холестерину міститься у продуктах тваринного походження, таких як свинина, яловичина, сало, вершкове масло, сметана, тверді сири, яйця, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Холестерин необхідний в організмі, адже входить до складу оболонок всіх клітин, бере участь в утворенні гормонів та обміні вітамінів.

У крові холестерин сполучається з білками, утворюючи ліпопротеїди, і так транспортується до різних клітин і тканин. Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) відкладаються на стінках судин, сприяючи утворенню так званих атеросклеротичних бляшок. Саме тому ЛПНЩ отримали назву «поганого» холестерину.

На противагу їм в крові є ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ), які діють абсолютно протилежно: очищують стінки судин від надлишку холестерину, транспортуючи його назад у печінку, звідки він виводиться з організму. Тому ЛПВЩ прийнято вважати «хорошим» холестерином.

ЛПВЩ сповільнюють розвиток атеросклерозу, і, чим їх більше, тим краще. Зниження ЛПВЩ навіть при нормальному рівні холестерину призводить до прогресування атеросклерозу.

Чим небезпечний «поганий» холестерин?

Одним із найактуальніших захворювань і найпоширеніших причин смерті є атеросклероз. Він розвивається внаслідок відкладання у стінках судин холестерину та формування атеросклеротичних бляшок, які, збільшуючись, перекривають просвіт судин. Це призводить до порушення постачання киснем серця, мозку, нирок тощо. Інсульт та інфаркт міокарда є грізними ускладненнями атеросклерозу.

Як зменшити холестерин?

  • Навчіться щодня з’їдати 5 порцій овочів та/або фруктів (порція – це та кількість, яка вміщається у ваших долонях). Зведіть до мінімуму тверді (тваринні) жири в раціоні – замініть їх рослинними оліями (соняшниковою, оливковою, гарбузовою, кукурудзяною).
  • Вживайте менше свинини (в тому числі й сала) та яловичини, більше – телятини, риби, курятини (без шкірки), кролятини, м’яса індика, риби особливо морської (яка містить значну кількість корисних для серця та судин ненасичених жирних омега-3 кислот).
  • Не їжте жирних масла, сметани, молока, сиру, споживайте ці молочні продукти, а також кисломолочні вироби з мінімальним вмістом жирів (до 5%).
  • Обмежте до мінімуму вживання яєць, особливо жовтків, цукру (не більше ніж 1 ч. л. на добу) та солі. Корисними будуть крупи (гречана, вівсяна, рисова тощо).

Із віком, через куріння, артеріальну гіпертензію артерії та інші судини втрачають еластичність, тому вони легше уражаються та стають більш піддатливими до відкладення холестерину та його фракцій.

Тому хоча б раз на рік (після 35 років) визначайте рівень холестерину крові та його фракцій. А за надлишкової маси тіла постарайтеся схуднути. Щоб визначити, чи є у вас надлишкова маса тіла, виміряйте окружність талії: для жінок вона повинна бути не більшою ніж 88 см, для чоловіків – не більшою від 102 см.

Зменшення маси тіла на 1 кг супроводжується зниженням артеріального тиску на 1 мм рт. ст. і зменшенням рівня холестерину.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, Лікарі
В тему