4 Лютого 2020
Новини

У колекції афганця – понад 300 автомобілів

У колекції афганця – понад 300 автомобілів

Сьогодні Олександр Басєєв разом із дружиною тішиться онуками – Валерією та Владиславою.

А ще має захоплення – автопарк у мініатюрі, який систематично поповнює, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– З технікою дружу давно, – розповідає житель міста Жмеринка. – До речі, і з військовою також. Бо ж закінчив Новосибірське вище військово-політичне училище, факультет ВДВ. Весною 1979 року відбивав китайську агресію у В'єтнамі, служив в Афганістані. І хоча місто дислокації було в Кабулі, однак наш полк був бойовим, відтак довелося воювати у різних точках: Кундузі, Джалалабаді, Гардезі, Кандагарі, Гераті та багатьох інших. Брали участь у різних спецопераціях, найважчі – у горах. Тяжко було фізично – нестача повітря, води. На собі доводилося переносити 30 кг вантажу, а ще – обирати: їжа чи боєприпаси. Супроводжуючи колону, я отримав поранення в голову, згодом – контузію в Джалалабаді.

Коли закінчилася війна і чоловік повернувся додому, то працював на різних посадах. Був директором ринку, таксистом, провідником. А ще почав збирати колекцію автомобілів масштабом 1:43. Тож нині має їх понад три сотні. Проте найбільше йому до вподоби ті автомобілі, в яких є фігурки людей. Приміром, кабріолет з фігуркою Папи Римського, автобус ГУЗ-6 АБ із кінофільму «Місце зустрічі змінити не можна» з фігурками Жеглова і Шарапова, а ще – автомобіль Джеймса Бонда, Йосипа Сталіна, Леоніда Брежнєва.

– Щиро радію, коли колекція поповнюється новими експонатами, – каже пан Олександр. – Однак буває, що втрачаю нагоду придбати щось цікаве і тоді довго шкодую про це. Приміром, у 80-х роках не придбав автомобіля Mercedes-Benz 770-К та моделі машини Джеймса Бонда Aston Martin, оснащену кулеметами, системою катапультування та іншим. Однак надіюся, що все ж трапиться нагода, і ці авто поповнять мою колекцію.

Ксенія Фірковська

УВАГА!

ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: автомобіль, афганістан
В тему