22 Січня 2020
Новини

В’язень Кремля повернувся в Україну (фото)

В’язень Кремля повернувся в Україну (фото)

Затриманий ФСБ РФ в анексованому Криму у 2015 році політв’язень Рустем Ваітов повернувся з російської виправної колонії №1 УФСІН у Курганській області.

Про це повідомила на сторінці у Facebook Кримська солідарність із посиланням на слова його адвоката Едема Семедляєва, який вилетів до Кургана, щоб зустріти свого підзахисного.

"Сьогодні, 22 січня 2020 року, закінчився п'ятирічний термін відбування покарання для двох політв'язнів кримських татар, мусульман із Криму. Разом із адвокатом Рустема Ваітова зустрічає його рідний брат і представники дипломатичної місії України", – йдеться в повідомленні.

Там нагадали, що в січні та квітні 2015 року в кримському селі Орлине під Севастополем пройшли перші обшуки і арешти кримських татар-мусульман. В результаті були незаконно затримані Зейтуллаэв Руслан Борисович (1985 р. н.), Прімов Юрій (Нурі) Володимирович (1976 р. н.), Ваітов Рустем Мамутович (1986 р. н.) і Сайфуллаєв Ферат Рефатович (1983 р.н ).

Рустем Ваітов

Рустему Ваітову інкримінували ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ("Участь у діяльності терористичної організації").

Зустріч звільненого в'язня Кремля Рустема Ваітова

Слідство у справі й суди тривали півтора року. У підсумку, 07 вересня 2016- го, Північно-Кавказьким окружним військовим судом Ростова-на-Дону, який розглядав цю справу, за відсутності будь-яких доказів провини, Ваітову був винесений вирок – п'ять років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Зустріч звільненого в'язня Кремля Рустема Ваітова

Зустріч звільненого в'язня Кремля Рустема Ваітова

Зазначається, що ще троє кримчан все ще залишаються у російських виправних колоніях. За совами адвокатів, протягом усього слідства не представлено жодного доказу провини підсудних і їхньої причетності до терористичних актів або насильства.

Рустем Ваітов

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: росія, фсб, крим, Політика
В тему

Останні матеріали