21 Січня 2020
Новини

Міністерка освіти хоче втричі скоротити виші в Україні

Міністерка освіти хоче втричі скоротити виші в Україні

У міністерства буде декілька інструментів для впливу на оптимізацію мережі вищих навчальних закладів.

Для оптимізації кількості вишів в Україні уряд змінив систему їхнього фінансування, планує закривати філії ВНЗ в деяких містах, пише dw.com.

За її словами, у міністерства буде декілька інструментів для впливу на оптимізацію мережі вищих навчальних закладів. Зокрема, з 1 січня почав працювати принцип фінансування університетів за показниками їхньої діяльності, що приведе до того, що слабкі виші просто не зможуть функціонувати без належного державного фінансування. Також з 2021 року мають зникнути філії вишів в окремих містах, оскільки їх мережа роздута, а найчастіше вони надають набагато гіршу якість освіти.

Окрім того, міносвіти може об'єднати деякі університети, заявила міністерка освіти.

Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад вважає оптимальним скорочення кількості вищих навчальних закладів в Україні втричі.

"Мені здається, що якби у нас було приблизно 80 університетів, утричі менше, ніж зараз, то ми трохи почистили б систему", – сказала вона в інтерв'ю.

"Третє, це те, що міносвіти є засновником університетів, тому ми маємо адміністративні важелі й можемо ініціювати оптимізацію певних закладів. Наразі якраз готується великий кейс з оптимізації, скоро буде рішення уряду про об'єднання чотирьох університетів і створення на їхній основі одного хорошого закладу", – повідомила Новосад.

Оптимізації піддадуть і деякі переміщені виші. "Ми постійно здійснюємо моніторинг усіх цих закладів і за його результатами ухвалюватиметься рішення про об'єднання тих чи інших вишів. До речі, те рішення, про яке я говорила, про об'єднання чотирьох університетів, зокрема стосуватиметься одного з переміщених вишів у Кривому Розі", – додала міністерка.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, освіта, внз
В тему

Останні матеріали