21 Січня 2020
Новини

Долар дорожчає: до якого курсу готуватися

Долар дорожчає: до якого курсу готуватися

Фінансові аналітики прогнозують, що курсу 23 гривні за долар і нижче цього року вже не буде.

Навпаки, національна валюта слабшатиме, девальвуючи. Так, сьогодні долар знову подорожчав.  Чому це відбувається і який очікувати курс, з'ясував сайт Сьогодні.

Про курс валют розповіли експерти: керівник відділу аналітики ГК "Forex club" Андрій Шевчишин, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко та член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Яким був курс

Гривня почала поступово слабшати ще перед Новим роком: за даними фінансових інфопорталів, найкоротший день року – 22 грудня 2019 року – став останнім, коли гривня максимально зміцнилася. Тоді середній курс купівлі готівкового долара був 23 грн/$, продажу – 23,13 грн/$.

Рік тому, 20 січня 2019 року, середній курс був відповідно 27,9 і 28 грн/$, а 20 січня 2020 року він став 24,2 грн/$ при купівлі і 24,43 грн /$ при продажу. Тобто за рік гривня зміцнилася приблизно на 3,6 грн (на 15%), але за останній місяць ослабла на 1,3 грн/$ (на 5,6%).

Від девальвації до ревальвації

Прогнози фінаналітиків можна розділити на короткострокові та довгострокові. У найближчі місяць-півтора всі експерти обіцяють подальше плавне ослаблення гривні до 25 грн/$.

Андрій Шевчишин говорить, що курс повертається до економічно адекватних цифр, які будуть оцінені ринком, – це 24,5 грн/$ і вище.

"Основний розворот стався в січні, і зростання курсу долара продовжиться, незважаючи на високий попит на українські гривневі облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), який спостерігається на ринку, – аналізує Андрій Шевчишин. – До кінця лютого гривня може повернутися до 25 грн за долар. Тенденції до того, щоб Нацбанк не зміцнював гривню, показує і інформація з митниці про зниження надходжень, і проблеми у експортерів руди, металу, зерна – головних постачальників валюти в країну. Міцна гривня вже починає негативно впливати на економіку країни ".

Шевчишин також відзначив, що США і Китай досягли компромісу в торгових війнах і агропродукція з США отримала преференції на ринку КНР. Тобто нашим аграріям, які продають в Китай зерно, м'ясо, соняшникова олія та інші агротоваров на мільярди доларів, стало складніше конкурувати в умовах міцної гривні. Це – ще один фактор для того, щоб знизити її курс.

За словами Олександра Охріменка, повторюється картина річної давності, коли в січні 2019 року гривня ревальвувала. Головні причини для ослаблення гривні – зростання попиту на валюту з боку держави для погашення в січні зовнішніх боргів і скорочення пропозиції валюти з боку експортерів.

"У січні – на початку лютого бізнес традиційно розгойдується, валюту продають мало, тим більше, що Нацбанк давно скасував для експортерів обов'язкові вимоги з продажу 50% валютної виручки, – говорить Охріменко. – Тому продовжиться плавне здешевлення гривні до 25 гривень за долар. Також курс буде залежати від того, наскільки активно регулятор буде скуповувати валюту на міжбанку в золотовалютні резерви. А ось у другій половині лютого гривня знову може почати зміцнюватись і виявиться в коридорі 24,3-24,7 грн / $.

Олег Пендзин впевнений: міцної гривні в цьому році очікувати не варто, так як в держбюджеті на 2020 рік закладено курс 27 грн за долар. За словами експерта, цей показник буде виконано, Нацбанк стане поступово опускати гривню, щоб не допустити цього року недонадходжень до держбюджету від акцизів і митних зборів (з імпортованого палива, автотранспорту) через те, що гривня занадто зміцнилася, як сталося з наповненням бюджету в 2019 році.

"Гривня стане плавно девальвувати, дійшовши до курсу 27 гривень за долар в кінці року. Можливі невеликі періоди зміцнення гривні, але вони виявляться ситуативними і в підсумку ослаблення курсу знову продовжиться, – прогнозує Олег Пендзин. – З факторів ризику, які можуть серйозно обвалити курс – це можливе не досягнення домовленості Кабміну з МВФ в питанні ПриватБанку, який повинен залишитися державним. При відсутності компромісів не буде траншу від МВФ, що може привести до виходу інвесторів з українських гривневих цінних паперів, зростання попиту на валюту і обвалу курсу навіть до 29 грн за долар. Імовірність такого сценарію я оцінюю як 50 на 50 ".

Офіційні прогнози від регулятора також говорять на користь того, що монетарна політика Нацбанку буде спрямована на ослаблення гривні. Так, заступник голови НБУ Олег Чурій заявив днями: бізнес очікує середнє значення курсу до кінця року навіть вище 27 грн, а саме 27,4 грн / $.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, курс валют, валюта
В тему

Останні матеріали