1 Січня 2020
Новини

Фото українського лижного курорту 90 років тому

Фото українського лижного курорту 90 років тому

Кожної зими тисячі українців відкладають усі важливі справи, і їдуть відпочивати до гір. Хтось катається на лижах, санчатах, сноуборді, хтось милується гірськими пейзажами, але усі стовідсотково отримують позитивні емоції, і знову цілий рік чекають відкриття сезону в Карпатах. З кожним роком інфраструктура та умови стають кращі, разом з тим зростають ціни на відпочинок в гірських масивах Українських Карпат.

Сьогодні наші читачі будуть мати змогу настільки змінились умови відпочинку в Карпатах за 90 років. До вашої уваги фото із лижного курорту, який у 1930-х роках знаходився селищі Ворохта, яке зараз входить до складу Івано-Франківської області.

Проте у міжвоєнний період Ворохта була лише присілком, тобто хутором Надвірнянського повіту. Лише у жовтні 1927 р. Ворохта отримала статус села тогочасного Станіславського воєводства. Далі відбувся стрімкий розвиток. І як наслідок у 1930-х роках тут збудували декілька пансіонатів для багатих туристів. Кожної зими у Ворохті на гірських схилах активно тривали курси для лижників, організовувались походи, екскурсії та різні розваги для туристів із цілої Європи.

В лютому 1935 року у Ворохті відбувся міжнародний з’їзд лижників. У рекламних проспектах та тогочасних ЗМІ про місцевість писали як про «лижне Ельдорадо».

Гості з’їзду окрім катання на лижах могли долучитись до місцевої культури гуцулів. Місцеве населення журналісти того часу характеризували як привітне, загартоване та дуже творче. Особливо гостям гір подобались пісні, які гуцули залюбки співали.

В програмі міжнародного з’їзду лижників були спортивні змагання, підйом на такі гори як Говерлу, Піп Іван, Чорногору. Кульмінацією заходу була участь в гуцульському весіллі, частування місцевих страв. Усі бажаючі могли тоді відвідати колоритний Музей Гуцулів, що знаходився селі Яблуниця (сучасна Івано-Франківська область). Кожного вечора гостей з’їзду чекав святковий банкет.

До Ворохти усі бажаючі відпочити добирались залізною дорогою потягами. Проживання було у 2-3 особових кімнатах. Десять днів відпочинку коштувало близько 85 злотих.

Курси лижних інструкторів
Курси лижних інструкторів

Прогулянка на лижах
Прогулянка на лижах

Лижники під час відпочинку в горах
Лижники під час відпочинку в горах

Зимова погода біля Ворохти
Зимова погода біля Ворохти

Лижники у вагоні їдуть на відпочинок
Лижники у вагоні їдуть на відпочинок

Гуцул на нартах
Гуцул на нартах

Місцеві красуні-гуцулки
Місцеві красуні-гуцулки

Інтер’єр гуцульської хати
Інтер’єр гуцульської хати

Гуцульські сані
Гуцульські сані

Гуцулка з Ворохти
Гуцулка з Ворохти

Джерело фото: https://polona.pl/https://polona.pl/

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, Фото, туризм, карпати
В тему