6 Грудня 2019
Новини

Ялинка, молодята або волинське місто взимку 100 років тому (фото)

Ялинка, молодята або волинське місто взимку 100 років тому (фото)

До уваги читачів фотопідбірка, які зробили в зимовий період у місті Володимирі-Волинському. Фото датуються часом Першої світової війни, тобто їм більше 100 років (1914-1918). Світлини зробили військовими фотографами, яких теж можна впізнати на фото, вони якраз роблять панорамні світлиним міста Володимира на згадку. Сьогодні ці світлини є джерелом з історії міста, адже не всі будівлі збереглись до нашого часу. Багато будинків у роки Першої світової війни були зруйновані, і пізніше не відбудовувались.

В серпні 1914 року поблизу Володимира-Волинського велись жорстокі бої між військами російської та австро-угорської армії. Генерал Брусилов про ті бої так писав у своїх мемуарах: «Це були хоробрі, але безглузді атаки». Про своїх противників австро-угорців Брусилов згадував: «... Яскраво одягнена, визнає атаку тільки в кінному строю ... австрійська кіннота атакує росіян, одягнені, як на параді, в статутній формі, застарілій на років сто. Атаки захлинулися в вогні російських кулеметів».

Незабаром бойові дії перемістилися на Галичину, Володимир-Волинський став глибоким тилом.

У 1915-1918 роках в місті Володимирі розташувалися підрозділи Українських Січових Стрільців, які надавали допомогу місцевому населенню. Стараннями Січових Стрільців в 1916 році в місті було створено чотирикласну українську школу імені Тараса Шевченка. На одній із світлин бачимо маленьких дівчаток на сцені, які танцюють на фоні портрету Тараса Шевченка. Ймовірне, це якраз і є учениці цієї школи. Це фото було зроблене у період новорічно-різдвяних свят, адже на сцені є ялинка, головний атрибут Нового року.

Цікавим фактом, є те що в роки Першої світової війни в храмі Святого Миколая у Володимирі богослужіння здійснювалось на українській мові. Це теж напевно була заслуга Січових Стрільців. Про цей факт пише у своїх дослідженнях дослідник Волині Олександр Цинкаловський.

Дуже цінними є кадри місцевих мешканців. Вони можуть зацікавити як простих волинян, так і дослідників історії моди. На фото бачимо як одягались взимку волиняни різного віку та статку. Біля церкви можемо побачити навіть молодят, адже на голові нареченої є віночок. Звичайно, одяг молодят відрізняється від сучасного, тут треба враховувати, що фото все ж зроблені не в мирний час, тому одягали те, що могли собі дозволити.

На одній із світлин можна побачити святкову ялинку. Це фото із кабінету, де розташовувався штаб командування австро-угорської армії. До речі, напевно це є одне із найстаріших фото із ялинкою, зроблене на Волині. Цікаво порівняти його із сучасними.

Джерело фото: https://picryl.com/

Успенський собор у Володимирі-ВолинськомуАвстрійський солдат тримає сніжкуВигляд на Василівську церквуЯлинка в штабі австро-угорської арміїПанорама на Володимир-ВолинськийВолинські жінки на вулицях містаМатір із доньками біля храмуАвстрійські фотографиПанорама на Володимир-ВолинськийМісцева мешканкаАвстрійєць на містку через р. ЛугуРічка ЛугаТранспорт на дорозі в Володимирі.Жінки на вулицях містаВасилівська церкваУкраїнські вчительки та Січові Стрільці
Володимир-Волинський на фото часів Першої світової війни

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія, володимир-волинський, Фото
В тему