23 Листопада 2019
Новини

Сьогодні українці вшановують пам'ять жертв Голодомору

Сьогодні українці вшановують пам'ять жертв Голодомору

Сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв Голодомору. 

Голодомор 1932-1933 років - акт геноциду українського народу, організований керівництвом комуністичної партії та урядом СРСР у 1932–1933 роках шляхом створення штучного масового голоду. Убивство голодом відбувалося в Україні й на Кубані як до 1933 р., так і в 1932 році. Різниця полягає лише в масштабах злочину.

Голодомор викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу й Української СРР на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Читайте також

Жертви Голодомору
Жертви Голодомору

Спланована конфіскація врожаю зернових та усіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж Голодомору 1932-33 років безпосередньо призвела до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах, при цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та здійснювала його експорт за кордон під час Голодомору, забороняла та блокувала виїзд голодуючих поза межі Української СРР, відмовлялася приймати допомогу для голодуючих з-за кордону.

У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. За короткий проміжок часу Москва вбила понад три мільйони українців. Голодомор 1932–33: як радянська влада по-звірячому вбила мільйони українців.

Упродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчувалося радянською владою, а й взагалі заборонялося про нього будь-де згадувати.

Читайте також

Такого прощати не можна - це гріх
Такого прощати не можна - це гріх

За даними останніх соціологічних опитувань, 77% українців вважають цю трагедію геноцидом. У листопаді 2006 року Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.  Зі 195 країн світу актом геноциду Голодомор 1932-1933 років в Україні на міждержавному рівні, крім України, визнають 15 держав-членів ООН і держава Ватикан.

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. 

Указом президента Віктора Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 називається "День пам'яті жертв голодоморів".

Читайте також

У суботу, 23 листопада 2019 р., в Міжнародний день пам'яті Голодомору, помолімось за кожного, хто загинув під час цього геноциду. Нехай же свічка, яка пломеніє у нашому вікні, нагадує світу про минуле та є маяком надії для всіх пригноблених сьогодні народів.

  • Вшануйте жертви Голодомору хвилиною мовчання та молитвою о 19:32 за місцевим часом.

  • Запаліть свічку пам’яті у своєму домі.

  • Візьміть участь у пам’ятних заходах та панахидах у вашій громаді.

Аби вшанувати пам’ять безневинно убієнних жертв голодоморів в Україні о 15:00 год. на Театральному майдані у Луцьку розпочнеться громадянська хода, яка прямуватиме до Замкової площі, де відбудуться скорботні заходи. О 16:00 українці вшанують знищених голодом спільно акцією "Запали свічку!"

Під час проведення скорботної ходи та панахиди за загиблими від голодоморів в Україні буде зупинено рух транспорту через Братський міст, на вулицях Данила Галицького, Братковського, Замковій площі обмежать рух транспорту під час скорботних заходів.

Окрім того, лучан також заликають запалити о 16:00 свічки на підвіконнях своїх осель в пам'ять про мільйони втрачених життів.

Нехай же наша пам’ять про жертви Голодомору буде вічною.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: голодування, свято
В тему